Trichet: euro ei ole kriisis

Sirje Rank 04. veebruar 2011, 00:00

Samal põhikursil - hinnastabiilsuse tagajana - jätkab pank ka edaspidi, kinnitas Trichet, valmistades oma sõnavalikuga turgudele eile siiski kerge pettumuse.

"Turud ootasid kraadi võrra karmimat retoorikat," kommenteeris agentuurile Bloomberg FXPro Financial Services peaökonomist Simon Smith. "Need ootused jäid täitmata ning sellest ka euro nõrgenemine," jätkas ta.

Trichet möönis, et euroala inflatsioon on ületanud 2% piiri, mis keskpanga definitsiooni järgi vastab hinnastabiilsusele, kuid rõhutas samas, et see ei ole veel ajendanud keskpanka oma hinnanguid inflatsioonisurve osas muutma. "Inflatsiooniootused on kindlalt ankrus," ütles Trichet ja lisas, et keskpanga poliitika jaoks olulises ajaraamis inflatsioon seni ohtlikult kiirenenud ei ole.

Hinnatõusu taga ajutised tegurid. Peamised hinnatõusu kannustavad tegurid on lühiajalised tegurid, Lähis-Ida pingetest uuesti tõusule pööranud nafta ja teiste toorainete hinnad. Trichet' sõnul on tõenäoline, et inflatsioon jääb euroalal kogu aastaks 2% tasemest kõrgemale, kuid taltub aasta lõpul.

Ähvardav inflatsioon teeb ettevaatlikuks. Eilne otsus - jätta euroala enim jälgitud baasintress 1% tasemel muutmata - oli üksmeelne. Kindlasti tuleb aga jääda valvsaks ja vältida hinnatõusude ülekandumist palganõudmistesse ehk nn teise ringi mõjusid.

Kommenteerides euroala poliitikute väljendatud arvamust, et euro hakkab suuremast kriisist üle saama, ütles Trichet, et rahuloluks ei ole praegu veel õige aeg.

Liikmesriikidel tuleb täie meelekindlusega jätkata võlgade ja defitsiitide vähendamist ning strukturaalseid reforme, et taastada turgude usaldus. "Tohutu viga oleks praegu vajalik töö pooleli jätta," ütles Trichet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:47
Otsi:

Ava täpsem otsing