Tugevnev euro Eesti eksporti ei sega

Alyona Stadnik 04. veebruar 2011, 00:00

Dollariga kõige otsesemalt seotud kulud on tema sõnul küte ja soojus. "Need kulud väheneksid ning tarbijale jääks rohkem vaba raha. Aga Euroopast väljuvale ekspordile mõjub see pärssivalt," viitas Paakspuu.

"Kuna Eesti väliskaubanduspartnerid asuvad peamiselt Euroopas, siis dollari nõrgenemisest tekkiv negatiivne mõju peaks olema väike," lisas ta.

Kes võidab tugevast eurost? Paakspuu sõnul on raske öelda, kas tugevnevast eurost võidavad pigem tarbijad või kaupmehed. "Aasta jooksul jõuab dollar mitu korda suunda muuta ehk pikemas perspektiivis ei saa võitjaid ja kaotajaid üheselt välja tuua. Lisaks sellele on saadaval suur hulk valuutariskide maandamise instrumente ning seetõttu ei pruugi valuutakursi liikumine ebasoodsas suunas olla alati kahjumlik," selgitas ta.

Nordea panga juhi Vahur Krafti sõnul toetab euro tugevust Euroopa riigivõlakriisi leevenemine koos tooraine hindade tõusuga. "Neist esimene tegur tuleb aeg-ajalt päevakorrale, andes põhjust valuutakursside muutlikkuseks," lisas ta.

Kraft tahab kauaks kõva dollarit. Nordea ootus on Krafti kinnitusel dollari tugevnemine pikemaajalises horisondis. "Ootame USA majanduse Euroopast kiiremat taastumist. Föderaalreserv ootab intresside tõstmisega, kuivõrd inflatsioonilised surved püsivad USAs Euroopast madalamad, samas tuginedes ajaloolisele kogemusele: kui intresside tõusuks läheb, on oodata Fedi poolt jõulisemaid intressitõstmisi," rääkis ta.

Lühiajalised intressid on praegu dollaris madalamad kui Euroopas, seega kasvuruumi jätkub, lisas Kraft. Tema sõnul toetaks euro tugevnemine eeskätt USA majandust ning lisaks täiendava süsti dollariga seotud Aasia majandustele, kes seda lisastiimulit hetkel ei vaja. "Euro nõrkusega kasvab inflatsiooni surve," märkis ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing