Varastatud saastekvoodid seisavad Eestis välismaalaste kontodel

Anne Oja 04. veebruar 2011, 00:00

Keskkonnaministeeriumi kliima- ja kiirgusosakonna juhataja kt Meelis Mündi sõnul on Eesti registris sadakond kontot - ca 50 käitise kontot ning ca 50 isiku arvelduskontot. Eraldi on riigikonto, kus hoitakse riigi lubatud heitkoguse ühikuid.

"Käitiste konto saavad avada kauplemissüsteemi kohuslased ehk perioodil 2008-2012 riikliku jaotuskavaga hõlmatud ettevõtted. Isiku arvelduskonto sai luua eraisik või äriühing olenemata asukohariigist, esitades selleks vajalikud dokumendid liikmesriigi pädevale ametiasutusele," täpsustas Münt.

Saastekvoodiregistri mõttes on käitised alates 20megavatise võimsusega energia- või tööstusettevõtted. Muud kontoomanikud osalevad kauplemisturul eelkõige spekulatiivse tulu teenimise eesmärgil. ELi kauplemissüsteemi ühiku EUA hind on praegu 14 eurot tonni kohta.

Jaanuaris sekkus kvoodiärisse Euroopa Komisjon, kuna Tšehhi, Austria ja Kreeka registritest läks pärast häkkimisi kaduma umbes kaks miljonit heitkoguseühikut. Osa kadunud ühikuist on samas saladuslikul kombel sattunud Eesti registris olevatele kontodele.

Kvoodiäri tegi ettevaatlikuks. Praegu koostab Eesti aruannet oma registri turvalisusest, mille heakskiitmisel saab taas ühikuid ostma-müüma hakata.

Mündi kinnitusel juhtunu põhjuseid alles uuritakse. "Osa illegaalselt edasi kantud ühikutest on praegu Eesti registris olevatel kontodel, mis ei kuulu Eesti juriidilisele ega eraisikule. Edasiste tegevuste üle otsustamine toimub liikmesriikide õiguskaitseorganite vahel," ütles ta.

Sellised lühikese aja jooksul mitme erineva liikmesriigi registriga seotud illegaalsed tehingud on esmakordsed, mis sundiski komisjoni astuma erakorralisi samme, selgitas Münt.

ELi kvoodiäri sattus avaliku tähelepanu alla jaanuari lõpus. Europol ei välista, et asjasse on segatud organiseeritud kuritegevus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing