Korralik projekt säästab närve

Guido Miller 07. veebruar 2011, 00:00

Lihtsam on projekteerimise faasis leida rohkem aega, kui ehitamise faasis olla sunnitud seda aega võtma.

Eelprojektist vähe. Tihti tekib küsimus, millises mahus ehitusprojekt on piisav.

Tavalise praktika puhul piirdutakse lahendusega, kus esitatakse planeeritava hoone plaanid ja vaated ning heal juhul lõige.

Selle baasil pannakse paika ruumilahendus. Kui arhitekt seletuskirja lisab, ongi ehitusluba käes ja saab kopa maasse lüüa.

Paraku võib tulemus sellise materjaliga hinnapakkumist küsides ehitajate võrdluses küllaltki erinev olla. See on nii põhjusel, et ehitajad peavad ise sõlmed ja lahendused välja mõtlema, et hoone rajamise maksumus kindlaks teha.

Detailsus on hea. Iga ehitaja teeb seda omal moel, millest tulenevalt ongi lõplikud hinnad erinevad. Seega peaks heas projektis peale plaanide ja vaadete olema veel vundamendilahendus ja sõlmed erinevate konstruktsioonide kohta. Kehtib reegel: mida põhjalikumalt, seda parem.

On juhtunud, et hakatakse ilusa pildi põhjal ehitama, kuid esimene probleem ilmneb juba vundamendi kaevetööde juures, kuna tekib segadus, mitu rida kive vundamendi seina panna ning milline pinnasekiht juba kannab.

Nimekiri, mis nõrga projekti puhul lisakulusid tekitama hakkab, on pikk.

Saamaks ehitajatelt pakkumisi, mida on pärast omavahel lihtne võrrelda, on kõige mõistlikum lasta mõnel kogemustega ja sageli ehituspakkumisi koostaval ehitusspetsialistil teha hinnapakkumiste tabel (mahutabel).

Sellise tabeli maksumus on eramute puhul suurusjärgus 100-300 eurot. Korrektse kalkulatsiooni koostamisele tehtav kulutus teenitakse kindlasti tagasi, kuna enda või omanikujärelevalve aega kulub vähem ning hiljem on lihtsam ehitajaga suhelda: jääb ära hulk vaidlusi ja segadust.

Hinnapakkumiste tabelis peaks olema lahti kirjutatud ehitusprotsessiks vajalikud tööd ning soovitavalt ka mahud. Ehitajad lisavad tabelisse endapoolsed ühikhinnad ning lõpptulemus on pakkumise sisu poolest kõigil ehitajatel sama. Tähelepanu tuleb pöörata iga kulurea maksumusele ning võrrelda seda teiste ehitajate omaga.

Kindlasti ei tohiks tähelepanuta jätta ka mõne pakkuja silmatorkavalt odavaid hindu. Kahtluse tekkimisel tuleks küsida selgitusi pakkumise teinud ehitajalt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:08
Otsi:

Ava täpsem otsing