Mart Sõrg: pangad muutuvad laenuandmisel lahkemaks

Anne Oja 08. veebruar 2011, 17:58

Pangandusprofessor Mart Sõrgi sõnul näitab kommertspankade kasum kriisist väljumist, mis lubab ühtlasi senisest suuremat lahkust laenuandmisel.

"Eks nad on äriettevõtted ja kasum näitab, et nende äri läheb hästi, kriisist on üle saadud ning ei kaubelda kahjumiga," ütles Sõrg küsimusele, kuidas Eesti suuremate kommertspankade kasumisse suhtuda.

"Panga kasumi maksab muidugi kinni klient ja nüüd tuleks viimastest ja kriisi eelsetest aruannetest uurida, kust see kasum on tulnud, märkis Sõrg lisades, et ta ise pole viimaseid aruandeid veel uurinud.

"Kunagi 1990ndatel, kui Eestis oli palju panku müügis, küsisin Merita panga omanikelt, miks nad Eestisse varem ei tulnud. Nad vastasid, et tegelesid eelmise kriisi tagajärgede likvideerimisega. Sellest jutust ei tulnud küll välja, et kinnisvara oma kätte võtmine oleks suurt kasumit teeninud, kummutas Sõrg kahtluse kinnisvara ülevõtmisest kui tulusast ärist.

Sõrg selgitas, et poolikuid arendusi ja muud kinnisvara tuleb valvata, hooldada ja kütta, enne kui see müüdud saab. See on pangale aga puhas kulu.

"Praegu pole pangad eriti mures, et peaksid ära võetud kinnisvara odavalt müüma, nad võivad seda hoida mitu aastat. Mida tasub aga vaadata, on bilansivälised tehingud, garantiid jne, et kas kasum on sealt tulnud," juhatas Sõrg majandusaruannetes tuustima.

"Põhiline sõnum on muidugi, et pangad on nüüd kriisist üle saanud. Jah, see tähendab, et nad muutuvad laenu andmisel lahkemaks," lisas Sõrg. "Ma vaatasin, et eile tuli mulle koju SEB kliendileht ja seal kutsutakse ka konsultatsioonile, kui laenumõtteid on. Nad on jah, seal kontoris lahkemaks muutunud."

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. February 2011, 17:59

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing