Bernanke: Kõrge töötus jääb veel aastateks

Rait Rebane 09. veebruar 2011, 20:00

Täna USA Kongressi ees üles astunud Föderaalreservi juht Ben Bernanke teatas, et viimase kahe kuu jooksul järsult kukkunud töötus on positiivne märk majanduse taastumise kohta. Samas hoiatas mees, et siiski läheb veel aastaid kuni töötus jõuab kriisieelsele tasemele.

„Eelmisel nädala lõpus avaldatud tööturu raporti kohasel kukkus töötus detsembrikuiselt 9,4 protsendilt 9,0 protsendini, tegemist on viimase 53 aasta kiireima muutusega,” teatas Bernanke.

Föderaalreservi juhi on viimasel ajal majanduse tugevnemisele kaasa aidanud tarbijate ja ettevõtete suurenevad kulutused. Kuid siiski leiab mees, et majanduse pikaajalisest taastumisest saab rääkida siis, kui ettevõtted hakkavad taas inimesi tööle võtma.

Bernanke usub, et Föderaalreserv peaks oma 600 miljardi dollari suuruse majandusabi programmi lõpule viima selle aasta juuniks. Programmi eesmärk intressimäärade alandamisel ja aktsiahindade tõstmisel turgutada tarbimist.

Vaatamata tõusvatele mootorikütuse, tööstuskaupade ja põllumajandussaaduste hindadele leiab Bernanke, et inflatsioon on suhteliselt madala ning pigem kergitab hindasid arengumaade, näiteks Hiina, tormiliselt kasvav nõudlus.

Komitee esimees Paul Ryan, kardab, et Fed-i poliitika, seal hulgas võlakirjade ostmine võib põhjustada inflatsiooni või soodustada spekulatsiooni turgude, sealhulgas aktsiaturul.

„Paljud kardavad, et Föderaalreservi rahanduspoliitika viib meid vales suunas,” teatas Ryan.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. February 2011, 20:00
Otsi:

Ava täpsem otsing