Euroopa majanduskasv jäi ootustele alla

Sirje Rank 15. veebruar 2011, 12:44

Euroopa majanduskasv jäi läinud aasta neljandas kvartalis analüütikute ootustele alla, kuna suurimas majandusruumis Saksamaal vähendas SKPd külm ilm ning Prantsusmaa majanduskasv jäi arvatust aeglasemaks.

Eurostati täna avalikustatud esialgsel hinnangul kasvas euroala SKP läinud aasta viimases kvartalis eelnenud kvartaliga võrreldes 0,3% ja aasta baasil 2%. Samasugune kvartaalne kasv oli ka kolmandas kvartalis – agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikud ootasid kasvu kiirenemist 0,4%-le.

27 liikmesriigis oli majanduskasv eelnenud kvartaliga võrreldes keskmiselt 0,3% ja aasta baasil 2,1%. Kogu aasta kokkuvõttes kasvas nii euroala kui ELi 27 liikmesriigi SKP 2010. aastal keskmiselt 1,7%.

Kasvu peamine vedur oli eksport, kuna eelarvekärped ja enam kui 12 aasta kõrgeim tööpuudus pärsivad siseturu nõudlust.

Saksamaa kasvutempo aeglustus kvartali baasil 0,4%-le, võrreldes rekordilise teise kvartali 2,2 protsendi ning kolmanda kvartali 0,7%ga, kuna tavatult külm ilm mõjutas ehitussektorit. Sellest hoolimata on Saksamaa majandus jõudsa toibumise poolest euroalal klass omaette, kergitades ka piirkonna teisi majandusi. Aasta baasil kasvas Saksamaa SKP neljandas kvartalis 4%.

Teistest euroala suurtest majandustest kasvas Prantsusmaa SKP eelnenud kvartaliga võrreldes 0,3% ja aasta baasil 1,5%, Itaalia SKP vastavalt 0,1% ja 1,3%.

Bloombergi küsitletud analüütikud olid ennustanud Saksamaale 0,5% suurust SKP kasvu ning Prantsusmaa majanduskasvu kiirenemist 0,6%-le.

Euroala nõrgematest nn PIIGS riikidest, mis rakendavad ranget säästukuuri, kasvas Hispaania majandus neljandas kvartalis 0,2% ja aasta baasil 0,6%. Kreeka ja Portugali SKP oli eelnenud kvartaliga võrreldes languses, kahanedes vastavalt 1,4% ja 0,3%.  Aasta baasil kahanes Kreeka SKP 6,6% ning Portugali majandus kasvas 1,2%. Iirimaa ei ole veel neljanda kvartali andmeid Eurostatile esitanud.

Kõigis kolmes Balti riigis jätkas majandus toibumist. Eesti majandus kasvas Eurostati andmeil kvartali baasil 2,3% ning Lätis ja Leedus vastavalt 1,1% ja 1,7%. Aasta baasil oli Eestis SKP kasv 6,6%, Lätis 3,7% ja Leedus 4,4%.

Põhjala riikidest kasvas Soome majandus neljandas kvartalis 2,5% ja aasta baasil 5,8%. Rootsi pole veel Eurostatile numbreid esitanud.

Suurbritannia majandus oli neljandas kvartalis languses, kahanedes eelnenud kvartaliga võrreldes 0,5%. Aasta baasil kasvas Suurbritannia SKP 1,7%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. February 2011, 16:41

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing