Nafta hind taas löögi all

Rait Rebane 15. veebruar 2011, 21:41

Toornafta hinnad jätkavad täna juba ligi nädal kestnud langust. Musta kulla hinnale mõjusid negatiivselt mure, et USA naftavarud kasvavad kiiresti ning täna avaldatud nõrk jaemüügiraport, mis viitab, et tarbijad piiravad kõrgete kütuse hindade tõttu kulutusi.

Ühendriikide Kaubandusministeerium teatas täna, et jaanuarikuus näitasid jaemüügi kulutused viimase 9 kuu aeglasemat kasvu. Raport valmistas pettumust paljudele analüütikutele, kes prognoosisid poole suuremat kulutuste tõusu. Mõned eksperdid usuvad, et tarbijad piiravad kulutusi, kuna enam raha läheb kütuse ostmisele.

USA toornaftavarud jätkavad kasvamist, analüütikud prognoosivad, et nii toornafta kui ka kütuse varud on viimase nädalaga tõusnud. Kauplejad on silma peal hoidnud ka valitsusevastastel protestidel Iraanis ja Bahreinis. Meeleavaldusi on toimunud ka Jeemenis ja Alþeerias. Poliitilised pinged võivad üle kanduda ka järgmistesse riikidesse ning see mõjutaks otseselt toornafta tarnimist OPEC-i riikidest.

„Investorid muretsevad Alþeeria, Jordaania, Jeemeni poliitilise stabiilsuse pärast,” teatas energiakonsultant Cameron Hanover, „tundub, et kõik Lähis-Idas võimulolevad on närvilised.”

Londoni Brenti toornafta kukkus teisipäeval 79 senti 102,29 dollarini ja New Yorkis kaubeldav must kuld on keskpäevaks langenud 0,46 protsenti ehk 0,39 senti 84,39 dollarini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. February 2011, 21:41
Otsi:

Ava täpsem otsing