Rootsi keskpank tõstis intressi, kroon nõrgenes

Sirje Rank 15. veebruar 2011, 11:32

Rootsi keskpank tõstis täna baasintressimäära juba viiendat korda läinud aasta juulist arvates ning andis märku, et kiirendab rahapoliitika karmistamist, et pidurdada laenurallit ja jahutada inflatsiooni.

Rootsi keskpank tõstis seitsmepäevase repolaenu intressimäära 0,25 protsendipunkti võrra 1,5%-le, vahendas agentuur Bloomberg. Tuleva aasta esimeses kvartalis prognoosib keskpank intressimääraks varasema 2,2% asemel nüüd 2,5%.

„Rootsi majandus jätkab tugevat kasvu,“ teatas Rootsi keskpank oma tänases avalduses. „Inflatsiooniline surve on Rootsis jätkuvalt nõrk, kuid kasvab koos majandusaktiivsuse tõusuga. Nii on keskpank seisukohal, et repomäära tuleb eeloleval perioodil tõsta mõnevõrra kiiremini.“

Rootsi majandus kasvas keskpanga hinnangul mullu 5,5% ning kasvab tänavu prognoosi järgi 4,4% ja tuleval aastal 2,4%. Inflatsiooniks prognoosib pank tänavu 2,5% ja tuleval aastal 2,1%. Olukord paraneb ka tööturul. Kasvavad nii investeeringud, eksport kui ka kodumaine tarbimine.

Murepilveks on arengud Euroopas, kuid keskpank leiab siiski, et majanduskasvu väljavaated on head.

Muudatusi panga poliitikas võib tingida inflatsiooni kiirenemine, mida võivad kannustada näiteks kõrged energiahinnad. Sellisel juhul tuleb pangal sekkuda. Liiga tugeval Rootsi kroonil on aga omad probleemid. 

Täna Rootsi kroon nõrgenes, kui keskpank teatas, et kaks panga nõukogu liiget hääletasid intressimäära tõstmise vastu. Rootsi kroon nõrgenes 0,3% 8,7728 krooni tasemele eurost.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    15. February 2011, 11:32
    Otsi:

    Ava täpsem otsing