Tuludeklaratsioone ei tasu esitada rutakalt

Karin Neemsalu 16. veebruar 2011, 00:00

Nagu juba paljud kevaded varem, tähendab ka tänavune märtsi lõpp ühte olulist tähtaega iga füüsilise isiku maksuaastal. 31. märtsiks tuleb kõikidel füüsilistel isikutel, kes on saanud eelmise aasta jooksul Eestis maksustamisele kuuluvat tulu rohkem kui 27 000 krooni või soovivad kasutada ettenähtud maksusoodustusi, esitada tuludeklaratsioon.

Tulude deklareerimisel väga suuri muudatusi ei ole. Küll peab arvestama, et 2010. aasta kohta ei saa enam kasutada mõningaid varem kehtinud maksusoodustusi.

Näiteks ei saa maha arvata õppelaenu intresse, tasutud ametiühingu sisseastumis- ja liikmemaksusid ning erakondadele tehtud annetusi, mida veel 2009. aasta puhul oli maksustatava tulu puhul võimalik kasutada. Lisaks on mõned väiksemad muudatused seoses eurole üleminekuga. Näiteks, kuigi tulu deklareeritakse veel kroonides, arvutatakse tagastamisele või tasumisele kuuluv tulumaks juba eurodes.

Lisaks on muutunud maksusumma määramise ja tagastamise piir, mis on nüüd 50 krooni asemel 10 eurot (156,47 krooni). Juurdemaksmisele kuuluv maksusumma tuleb endiselt tasuda hiljemalt 1. juuliks või siis 1. oktoobriks juhul, kui maksustatava tulu hulgas on näiteks ka ettevõtlustulu või kasu vara võõrandamisest.

Kuna tuludeklaratsiooni esitamise tähtaeg on kiirelt lähenemas, on igal isikul oluline oma eelneva aasta tulude maksustamine läbi mõelda ning tuludeklaratsiooni esitamise kohustust või kasulikkust hinnata. Eriti hoolikalt peaks läbi mõtlema olukorrad, kus tegemist on olnud piiriülese liikumisega - näiteks elamise või töötamisega mõnes teises riigis. Sel juhul on oluline, et ei esitataks rutakalt Eesti tuludeklaratsiooni maksuameti poolt eeltäidetud andmetega, mis ei pruugi ega saagi alati arvestada kõigi tegelike asjaoludega.

Igal isikul on kohustus eeltäidetud andmed kriitiliselt üle vaadata, täpsustada ja vajadusel muuta. Sealjuures võib tihti olla oluline konsulteerida ka valdkonna spetsialistidega, et tagada maksukohustuse täitmine kõikides asjasse puutuvates riikides, vältida maksuintressi kogunemist Eestist alusetult saadud maksutagastuse eest ning kasutada ka maksimaalselt iga riigi kõiki maksusoodustusi ning -võimalusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:47
Otsi:

Ava täpsem otsing