Mida tegid Buffett, Soros ja Paulson

Raivo Sormunen, Silvia Kruusmaa 16. veebruar 2011, 08:15

Enamikel fondihalduritel, kelle investeerimisportfell ületab 100 miljoni dollari piiri, on kohustus hiljemalt poolteist kuud pärast kvartali lõppu avaldada oma investeeringute portfelli seis USA väärtpaberi järelvalvele (SEC).

Sestap avanes esmaspäeval taas kõigil võimalus kiigata investeerimisproffide kõige värskematesse portfellidesse ja vaadata, millistele investeeringutele on gurud 2010. aasta neljandas kvartalis panustanud ning millistest investeeringutest loobunud.

Vaatame, mis investeerimisproffide peas viimases kvartalis toimus.

Alustame maailma esiinvestor Warren Buffetist. Nelikümmend viis aastat üle 20% aastatootlust näidanud valdusfirma Berkshire Hathaway on 2010. on neljandas kvartalis teinud rahaks kõik Bank of America aktsiaid. Loobunud on ta ka veel paljudest teistest väikestest investeeringutest. Müüdud on kaabeloperaatori ja internetiteenuse pakkuja Comcast aktsiad, Nike, kemikaalide tootja Nalco Holding, finantssektorite IT teenuseid pakkuv Fiserv, jaemüügikett Lowe’s, kinnisvaraarendusfirma Becton, Dickinson & Co. Juba novembris teatas Berkshire, et firma on müünud maha kodusisustusketi Home Depot, prügifirma Republic Services ja informatsiooniteenuste pakkuja Iron Mountain aktsiaid. Samuti on portfellist kadunud toiduainetekontsern Nestle väärtpaberid.

Kõige üllatavamaks on välismeedias peetud Buffetti loobumist Bank of America aktsiatest, kuhu ta tegi investeeringu 2007. aasta teises kvartalis ja mille pealt tuli tal lõpuks vastu võtta enam kui kahe kolmandikune kaotus.
Bank of America tollane juht Kenneth Lewis kasvatas panka läbi ülevõtmiste ja uskus, et USA eluasemeturu langus saab paari kuuga läbi. Tegelikkus oli paraku teine.

„Buffett loobus kaotajast,“ ütles ajalehele Wall Street Journal Jeff Matthews. „Me ostsime aktsiat keset kriisi. Aga panga kasumi kasvatamise võime on pärast kriisist väljatulekut kahanenud.“
Investorid arvavad, et Buffett tegi viimases kvartalis oma portfellis suurpuhastuse, kuna ta on juhtimist üle andmas.

Uusi nimesid pole Buffett neljandas kvartalis oma portfelli juurde lisanud. Küll aga on ta suurendanud kvartaliga veidi oma positsiooni USA suurimas eluasemelaenuandjas Wells Fargo, mille aktsiaid on tal juba üle 10 miljardi dollari eest.
Buffett on öelnud, et ta ostab ettevõtete aktsiaid, millel on võrreldes konkurentidega kestev konkurentsieelis.

Inglise naela devalveerimise „kuulsust“ võitnud George Soros on viimase kvartaliga suurendanud grammi võrra (0,5%) oma osalust börsil kaubeldavas kullafondis (SPDR Gold Trust) ning lisaks on koguni kolmekordistanud oma investeeringut lennuoperaatorfirmas Delta Air Lines ning Kanada naftafirmas InterOil. Seda hoolimata sellest, et Soros on rääkinud kullahinna mullistumisest.
Samas on guru vähendanud osalust geneetiliselt muundatud seemnete tootjas Mosato ja telekomifirma AT&T.

Riskifondi juht John Paulson, kes mängis 2007. aastal USA eluaselaenu mulli peale ning on viimastel aastatel investeerinud agressiivselt pangandusse ja kulda jätkas ka 2010. aastal sama joont. Osa Paulsoni investeeringuid kattus huvitaval kombel Buffettiga. Paulsoni edust räägib hästi tõik, et Wall Street Journal andmeil kasvatas mees eelmisel aastal oma investeeringute portfelli väärtust koguni 5 miljardi dollari võrra, mis peaks investorite ringkonnas olema läbi ajaloo suurim jackpot.

Nii näiteks on Paulson vähendanud veidi oma positsiooni pangas Bank of America Corp ja soetanud samas juurde Wells Fargo & Co aktsiaid.
Kuid samuti kahandas eelmisel aastal Forbesi andmeil oma rikkust kogunisti viie miljardit dollarit kasvatanud investeerimisspets eelmisel aasta viimasel kvartalil grammi võrra Citygroupi aktsiaid ja lisas oma portfelli pangandussektori esindajate Blackrock, SunTrust Banks ja Capital One Financial väärtpabereid ning ostnud Bank of America õiguseid.

Lisaks on suurendanud Paulson oma osalust naftapuurimisseadmete rendiga tegelevas firmas Transocean ja kasvatanud osalust nafta- ja gaasitootjas Anadarko Petroleum.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. February 2011, 08:15
Otsi:

Ava täpsem otsing