Nokia arendajad tööta ei jää

Sirje Rank 18. veebruar 2011, 00:00

"Nokiast on meile varemgi tööle tuldud ja ma ei näe põhjust, miks see ei võiks nii olla ka edaspidi," ütles Sten Tamkivi, märkides samas, et Nokia uus koostöökava Microsoftiga on alles sedavõrd värske, et võtab aega, enne kui selle mõjud Soome ja lähipiirkonna tööjõuturu jaoks välja paistma hakkavad. "Hoiame oma aktiivsete tööpakkumiste nimekirja pidevalt värskena."

Tippspetsialiste võib Eestilegi jaguda. Konkreetsetest numbritest Nokia praegu alles vaikib, kuid ametiühingute hinnangul võib Nokia operatsioonisüsteemide arenduse lõpetamisest Soomes töö kaotada ligi 5000 spetsialisti.

"Peamiselt on tegemist koodikirjutajatega, väga kõrge ettevalmistusega tööjõuga, kes kindlasti ripakile ei jää," on veendunud Nokia Eesti juhatuse liige Jüri Teemant, ärgitades nägema Soome tehnoloogiasektori aegade suurima struktuurimuutuse positiivset poolt. "Eesti kolme operaatori strateegiajuhid plaksutavad praegu käsi," ütles Teemant, sest koolitatud ja hea kogemusega spetsialistidest on pidevalt puudus.

Selliseid spetsialiste vajab ent ka Soome ise. "Eesti firmad sellest palju ei võida," jäi Webmedia juht Taavi Kotka mõjusid hinnates stoiliseks.

Nokial tuleb lööki pehmendada. Soome majandusministri Mauri Pekkarineni sõnul peab Nokia, mis on riigilt oma arendustööks saanud suuri toetusi, kindlasti ka ise struktuurimuutust leevendada aitama, panustades muu hulgas ümberõppesse. Ametiühingu Pro esimees Antti Rinne nõuab Nokialt igale töötajale, kes töö kaotab, ka ühekordset hüvitust vähemalt 100 000 euro ulatuses. Sarnaselt käitus Nokia aastapäevad tagasi, kui sulges tehase Saksamaal Bochumis. Nokia on valmis ühiskonna ees vastutust kandma, kinnitas sel nädalal nõukogu esimees Jorma Ollila.

Ühiselt peetakse nõu Soome valitsusega. Majandusministri sõnul on Nokia koondamiste puhul vaja erinevaid meetmeid kui näiteks metsatööstuse probleemide lahendamisel. Võtmesõnaks on siin ettevõtlustoetused.

"Võimalusi on mitmeid. See võib tähendada, et osast (Nokia endistest palgalistest - toim) saavad ettevõtjad. Samuti võib see tähendada, et luuakse ettevõtlusinkubaator," tsiteeris ministrit Soome rahvusringhääling YLE.

Täpsemaid plaane Nokia uue strateegia mõjudest ootavad ka Nokia allhankijad. Strateegia avalikustamise päeval kukkusid koos Nokia aktsiaga järsult ka Digia ja Ixonose aktsiad, kellel Nokia on suur klient. Ixonos teatas börsile, et peab nüüd oma optimistliku aastaprognoosi uue info valguses ümber vaatama.

"Neid Eesti ettevõtteid, kes oma tulevikuplaanidesse korrektuure peavad tegema, on kindlasti mitmeid, kuid radikaalseid muutusi peavad tegema üksikud, kui üldse," arvas Taavi Kotka, märkides, et peamiselt on allhanked käinud Soome ettevõtete kaudu, mitte Nokiaga otse.

Mõju Eesti IKT sektorile jääb tagasihoidlikuks. Samas on selge, et muutused Nokias ei piirdu vaid tehnoloogiaga ning et ümber vaadatakse ka allhanke- ja partnersuhted. "Eesti IKT sektori kulutase on Soome omast ikkagi veel oluliselt madalam ning see annab meie ettevõtetele oma võimaluse. Samas erilist võimsusvaru tippspetsialistide näol meil turul olemas ei ole," ütles Kotka, mistõttu jääks ka siin mõju Eesti IKT-sektori jaoks suhteliselt tagasihoidlikuks.

Nokia uus juht Stephen Elop kinnitas äsja Barcelonas, et Nokia arendus Soomest ei kao. "Täiesti vale arusaamine on, et me viime uurimis- ja arendustegevuse kõik Microsofti üle. Windows on alus, millele me hakkame ehitama Nokia unikaalseid teenuseid," ütles Elop ajalehe Helsingin Sanomat.

Mis aga puutub Nokia Symbiani operatsioonisüsteemiga telefonidesse, siis nende tootmine päevapealt ei lõpe, jätkudes veel 2-3 aastat. Tulemas on ka uued mudelid. "Tarbijal pole vaja karta, et tugifunktsioon kaob," ütles Teemant.

Nokia omal ajal tippu viinud ja praegu firma nõukogu juhtiv Jorma Ollila tunnistas YLE-le antud usutluses, et Nokia juhtimises on viimasel ajal vigu tehtud ja firma on muu maailmaga võrreldes arengus maha jäänud.

Viimase kahe kümnendi edu on teinud mugavaks ja firmas ei ole enam sellist indu uude ideede otsimisel nagu 1990ndatel ja aastatuhande alguses, ütles Ollila.

Uut elevust loodetakse Nokia uuest juhist Stephen Elopist ning ka koostöö Microsoftiga on Ollila hinnangul õige valik. Nii Soome kui ka kogu Euroopa ei ole enam tehnoloogia alal liidrikohal, selleks on tõusnud USA, nii tuleb uusi ideid ja indu otsida just koostööst sealsete firmadega.

Nokia Eesti juhatuse liikme Jüri Teemanti sõnul on Nokia strateegiamuutusel laiemas plaanis värskendav ja tervendav mõju. Juba luuakse uusi idufirmasid ning tehakse huvitavaid uusi asju.

Nokia plaanidest rääkides ütles Ollila, et firma tahab interneti muuta kättesaadavaks miljardile uuele kasutajale. "Selle elluviimine nõuab innovatsiooni ja uut mõtlemist - nii nagu odavate telefonide segmendi loomine kümme aastat tagasi," ütles Ollila. Teine suund investeeringuteks on uued mobiilsidetehnoloogiad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:48
    Otsi:

    Ava täpsem otsing