Toomase Egiptuse seiklus jäi ära

Romet Kreek 21. veebruar 2011, 00:00

Investor Toomasel tekkis uudiseid jälgides idee osta aktsiaid siis, kui veri on tänavatel. Plaanis oli osta Egiptuse ehituskompanii ja väetisetootja Orascom Construction Industries aktsiat. Kuigi Kairo börs oli rahutuste tõttu suletud, nagu ka pangad, kaubeldi aktsia hoiutähega Londonis.

Enne ostusoovi konsulteeris Toomas ühe Aafrikasse investeeriva fondijuhiga, küsides, et kui ta saaks osta vaid ühe Egiptuse ettevõtte aktsiat, siis mis see oleks, ning kas Orascom Construction Industriesel on mingeid ettevõttespetsiifilisi riske, mida oleks kasulik teada. FIMi fondijuht Hertta Alava ütles, et Egiptuse aktsiate seas, mis on kättesaadavad Londonis, oleks tema esimene valik just see kompanii. Ettevõte tegutseb infrastruktuuri ehituse ja väetiste tootmise äris. Kuna ta ostab gaasi väga madala hinnaga, on väetisteäri väga kasumlik. Ettevõte ei ehita infrastruktuuri ainult Egiptuses, vaid laiemalt Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas. Ka see äri peaks olema hea, kui infraprojektid koguvad taas hoogu, kuid marginaalid võivad kasvanud konkurentsi tõttu surve alla sattuda. Tema hinnang kattus Toomase omaga selles, et aktsia oli odav. Fondijuht märkis, et aktsia on hea pikaajaline ost, mis võib ka olla hea lühiajaline investeering.

Aktsia hoiutähte sai otsitud Swedbanki internetipangas aktsiate nimekirjast, kuid seal seda ei olnud. Seejärel sai saadetud teade, et aktsia võiks lisada ostunimekirja. Kui see tehtud, oli hoiutähe hinna päevane tõus 4 protsenti. Päeva lõpetas hoiutäht 20protsendilise tõusuga. Selle tõusu järel kadus ka ostuhuvi, kuna aktsia oli soodsalt hinnatud, ent mitte enam sellelt tasemelt. Loo moraal on lühike - otsige aktsiaid nende seast, mis on pangas aktsiate nimekirjas, ja ärge raisake aega muude investeerimisideede peale. Kui tahad osta midagi muud, anna sellest pangale teada nädal aega enne ostuhuvi tekkimist. Egiptuse riski oleks saanud ka võtta börsil kaubeldava fondi näol, kuid Toomast ei vaimusta fondi kaudu investeerimine, kus sõidetakse kaasinvestoritega nagu ühistranspordis ja tuleb maksta lisatasusid. Nii jäi ära ühe areneva turu ettevõtte aktsiaost, kuid see ei katkestanud investeerimisvõimaluste otsinguid.

Jaanuarikuu tulemus oli veidi negatiivne. Jaanuaris vähenes Toomase portfell detsembriga võrreldes 388,33 euro ehk 0,2 protsendi võrra, 202 687,08 eurole. Aktsiad ei liikunud eriti, erandiks olid Hispaania ostud - suurpank Banco Santander ja kindlustusselts Mafpre, mis tõusid soetushinnaga võrreldes 5,3 ja 10 protsenti ning kogu jaanuaris 12,9 ja 19,4 protsenti. Tallinna Vee aktsia hind tõusis 14,1 protsenti. Suure kukkumise tegid võrdselt 8 protsendiga Merck ja Southern Copperi aktsiad.

Veebruaris ostis Toomas juurde veel 300 Banco Santanderi aktsiat hinnaga 8,921 eurot ja 800 Mapfre aktsiat hinnaga 2,488 eurot. Ka sai paigutatud arvelduskontol vedelev raha tähtajalisele hoiusele, kuigi intressimäär oli väga niru. Ühekuulisele hoiusele läks 7000 eurot, intressimääraks 0,5 protsenti aasta baasil. Kahe kuulisele hoiusele sai pandud 50 000 eurot, seal oli intressimäär 0,65 protsenti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:48
    Otsi:

    Ava täpsem otsing