Sirje Rank • 21. veebruar 2011 kell 8:14

Hiina võimud summutavad revolutsiooni

Nädalavahetusel levisid Hiinas veebi vahendusel üleskutsed 13 linnas jasmiinirevolutsiooniks tituleeritud väljaastumisi korraldada, et nõuda toitu, tööd, eluaset ja õiglust. Valitsus blokeeris SMSid ja kodulehed.

Nädalavahetusel levisid Hiinas interneti vahendusel üleskutsed 13 linnas jasmiinirevolutsiooniks tituleeritud väljaastumisi korraldada, et nõuda toitu, tööd, eluaset ja õiglust. Täna olid SMSid, mis sisaldasid sõna jasmiin China Mobile'i mobiilside võrgus Pekingis blokeeritud. Hiina Sina Corpi populaarseim miniblogimise teenus ei andnud otsisõnale Liibüa mingit vastet ning sama tulemus oli ka Tencent Holdingsi ja NetEase.comi teenustes, vahendas agentuur Bloomberg.

Piirangud näitavad Hiina võimude muret, et osad pinged, mis vallandasid protestid Lähis-Idas, on olemas ka Hiinas. Näiteks toiduainete hindade kiire hinnatõus, suur lõhe rikaste ja vaeste vahel ning kõrge tööpuudus ülikooli lõpetanute seas.

Pühapäeval toimusid väheste osalejatega meeleavaldused Pekingis, Shanghais ja Guangzhous, kus politsei rea demonstrante arreteeris. Enam kui 20 linnas tugevdati julgeolekumeetmeid ning Shaanxi ja Jiangsu ülikoolide tudengitel ei lastud ülikooli territooriumilt lahkuda.

Protestide ulatus oli 1,3 miljardi elanikuga Hiinas siiski kaduvväike.

"Vähe tõenäoline, et jasmiinirevolutsioonist võiks valitsevale režiimile lähiajal mingit ohtu kujuneda," ütles Hong Kongi Hiina ülikooli professor Willy Wo-Lap Lam. "Suur vahe on selles, et Hiinas on haritud/professionaalsed klassid süsteemi kaasa haaratud: enamus neist tunneb, et on 32 aastat kestnud reformidest kasu saanud."

Hiina poliitbüroo pidas päev pärast Egiptuse presidendi Hosni Mubaraki tagasiastumist koosoleku, et arutada, kuidas uudisvoogu Araabia riikides toimuvast kontrollida ja kujundada. Lepiti kokku suurendada blogide ja online-foorumite jälgimist ning anti korraldus, et meediakanalid lähtuksid meeleavalduste kajastamisel vaid riikliku uudisteagentuuri Xinhua News materjalidest.

Hetkel kuum