Nafta jõudis 100 dollarini

Rait Rebane 23. veebruar 2011, 22:33

New Yorkis kaubeldav nafta jõudis kolmapäeva esimeses pooles 100 dollarini barreli kohta. Musta kulla hinda tõukab ülespoole poliitiline konflikt Liibüa presidendi ja rahva vahel, mis paneb investoreid muretsema, et meeleavaldused võivad kanduda teistesse OPEC-i riikidesse.

Liibüas on Aafrika suurimad naftavarud, kus ammutavad mitmete riikide suurfirmad. Protestilaine levimine on pannud üha enam ettevõtteid sulgema oma tootmisi. Prantsuse naftagigant Total, kes ammutab riigi naftaväljadel enam kui 55 000 barrelit naftat päevas, alustas täna pumbajaamade sulgemisega. Sama on teinud Hispaania Repsol YPF ja Austria ettevõte OMV.

Barclay Capitali hinnangul jääb sulgemiste tõttu Liibüas ammutamata iga päev ligi 1 miljon barrelit naftat. Jaanuaris toodeti riigis päevas 1,7 miljonit barrelit naftat ja vedelgaasi.

Tootmislangus mõjutab kõige rohkem Euroopat. Iirimaa sõltub Liibüa naftaimpordist 23 protsendiga, Itaalia 22 protsendiga. Ühendriikidesse suundub päevas umbes 51 000 barrelit naftat, mis moodustab vähem kui 1 protsenti impordist.

Täna keskpäeval jõudis New Yorkis kaubeldav nafta 100 dollarini. Pärastlõunaks on must kuld taganenud uuest tipphinnast 98,47 dollarini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. February 2011, 22:33
Otsi:

Ava täpsem otsing