Rootsi FI: Eesti seadusi ei saanud kriisi eel karmistada

Kadri Bank 26. veebruar 2011, 16:43

Rootsi riigikontroll heidab värskes raportis Rootsi keskpangale ja finantsinspektsioonile ette, et viimased alahindasid kommertspankade laienemise riske Baltikumis enne finantskriisi, vahendab uudisteagentuur TT.

Eriti alahinnati riski, et tekib likviidsuskriis või sügav majanduslangus ning pankade stressitestid põhinesid liiga konservatiivsetel eeldustel. Kuigi oli mitmeid märke, et Baltikumis puhkeb kriis, peeti võimalikke riske hallatavaks, kirjutab riigikontroll.

Rootsi finantsinspektsioon võttis riigikontrolli kriitika omaks. "Üks olulisemaid õppetunde seadusandjatele kogu maailmas on see, et tuleb osata teha ka ebameeldivadi otsuseid. Perioodil, mil riskid tekkivad, tuleb osata nendele vastu seista ja end kuuldavaks teha," ütles finantsinspektsiooni pressiesindaja Jonatan Holst.

Riigikontroll kritiseeris muuhulgas seda, et Eestis ei karmistatud kriisi ajal seadusi riskide maandamiseks. "2005. aastal ei olnud see (seadusandluse muutmine - toim.) võimalik," ütles Holst. "Varsti on see tänu uutele EL-i reeglitele - Basel 3le - võimalik."

"Aga me alahindasime vaid teatud riske. Pangad olid krediidivõimelised ja neil oli selleks kapitali, kuid keegi ei suutnud hinnata finantsriske ja nende tagajärgi. Uus reeglistik pöörab neile rohkem tähelepanu." 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    26. February 2011, 16:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing