Apranga võiks Eesti kasvule panustada

Fredy-Edwin Esse 28. veebruar 2011, 00:00

Leedu ja Baltimaade juhtiv rõivatööstus Apranga, kes impordib brände nagu Mango, Hugo Boss, Emporio Armani ja Zara, pööras aastataguse kahjumi kasumiks. Sellele aitas kaasa äri laiendamine Eestis ja ehk tasuks sellele senisest veelgi enam mõelda.

Leedu turg hoidis tagasi. Apranga teenis mullu 16 miljonit litti ehk 4,6 miljonit eurot maksueelset kasumit, samas kui aasta varem oli maksueelne kahjum 19,7 miljonit litti, seisis firma börsiteates. Aastasest kasumist pool teeniti viimase kvartaliga, kui kasum küündis 8,4 miljoni litini.Kontserni aastane netomüük langes 2009. aastaga võrreldes 4,3%, 301 miljoni litini ehk 87,3 miljoni euroni. Käibelanguses on süüdi Leedu turg, kus firma tulud kukkusid 6,8%. Lätis tõusis käive 1,4% ning Eestis 7,9%. Paraku moodustab Eesti käive Leedu omast vaid kuuendiku ning on poole väiksem Läti omast.

Eestil enim potentsiaali. Apranga suurendas läinud aastal Eestis olevate poodide arvu kuuelt kümneni ning müügipind kasvas 24,3%, 5500 ruutmeetrini, kuid firma kindlat tegutsemisplaani veel ei oma. "Edasiste plaanide kohta Eestis ma ei saa veel täpselt vastata, sest me valmistame alles eelarvet ette. Eesti on kindlalt meie plaanides, kuid ma ei saa midagi konkreetset öelda," nentis Apranga APB finantsdirektori Vaidas Savukynas eelmise aasta lõpus Äripäevale. "Saan vaid öelda, et Tallinnas meil juba on kaks Zara poodi ja praegu pole plaanis rohkem avada."

Samas peitub Savukynase hinnangul suurim kasvupotentsiaal just Eestis, sest seal on grupil väikseim turuosa. "Leedu on meie jaoks suurim turg, kus me omame 30protsendilist turuosa, kuid Eestis näeme me suurimat potentsiaali," lisas ta.

Kommenteerides septembri ja oktoobrikuu tulemusi ütles Savukynas, et Eesti turg hakkas Balti riikidest kõige varem taas kasvama ja see trend kajastub ka neljanda kvartali numbrites. Kui Leedu rõivaturg taastub ning Eestis hoogsalt tuntud kaubamärkidega laienetakse, peitub Apranga aktsias suur tõusupotentsiaal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:48
    Otsi:

    Ava täpsem otsing