Võlakirjade hinnaralli ja tugev majanduskasv

Raivo Sormunen 01. märts 2011, 00:00

Võlakirjade hinnaralli näitab, et investorid on maailmamajanduse taastumise suhtes häälestatud viimase kolme aasta optimistlikumalt, tõdeb finantsuudisteagentuur Bloomberg oma analüüsis.

Kõrge reitinguga võlakirjad langevad. 19 000 väärtpaberit jälgiva Bank of America Merrill Lynch's Global Broad Marketi indeksi alusel on võlakirjade hinnad tõusnud juba neljandat kuud järjest, mis on pikim tõusuperiood alates 2008. aastat juunist.

Kui möödunud aasta septembris õnnestus maailma suurimal tarkvarafirmal emiteerida võlakirju, mille tähtaeg on 2020. aasta, nii odavalt kui 3,00% intressimääraga, siis eelmisel nädalal tõusis sama väärtpaberi võlakirjatootlus juba 3,88 protsendini. See on aga erand, sest veidigi riskantsemate võlakirjade hinnad on tõusuteel (ehk võlakirjade intressimäärad langustrendis) ning on pakkumas investoritele viimase kaheksa aasta parimat tootlust.

Nii näiteks on rämpsvõlakirjad (Moody's Investors Service'i skaalal madalam reiting kui Baa3 ja Standard & Poor'si skaalal alla BBB-taseme) pakkunud 2011. aasta kahe kuuga Bank of America Merrill Lynchi indeksi alusel juba 3,48protsendist tootlust. See tähistab parimat starti pärast 2003. aastat.

Globaalne majanduskasv toetab. Võlakirjade hinnatõus näitab, et investorid usuvad varasemast vähem ettevõtete maksejõuetusse. Seda ilmestab kirkalt ka fakt, et möödunud nädalal langes USA rämpsvõlakirjade keskmine tootlus ajaloo madalaima 7,29 protsendi tasemeni.

Investorite usaldust on aidanud polsterdada jõuline globaalne majanduskasv. Nii näiteks prognoosib IMF, et 2011. aastal kasvab maailmamajandus 4,22 ja järgmisel aastal koguni 4,54 protsenti.

"Maailmamajanduse väljavaade on hea. Iga majanduskasvu number üle 3 protsendi näitab jõulist majanduskasvu," märkis Moody's Capital Markets Groupi majandusspetsialist John Lonski.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:48

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing