Nafta liigub jõudsalt 100 dollari suunas

Rait Rebane 01. märts 2011, 22:30

Nafta jätkas pärast kahepäevast pausi teisipäeval taas tõusuga. Musta kulla hinda kergitavad Iraanis võimalikud valitsusevastased meeleavaldused ning teistes Lähis Ida riikides jätkuvad rahutused.

Liibüa poliitiline konflikt ning naftaekspordi vähenemine tõstis eelmisel nädalal toornafta hinda 13 protsenti. Nädala lõpus turg rahunes kuna Saudi Araabia lubas suurendada tootmisvõimsust, et vältida globaalse tootmise vähenemist. Kuid hinna stabiilsus oli lühike, sest täna jätkas must kuld tõusuga.

Vaatamata sellele, et võimud lükkasid tagasi teated võimalikest protestiaktsioonidest, on mitme allikate kinnitanud, et  meeleavaldused jõudnud ka Iraani. Uudisteagentuuri sõnul on Iraani võimud vahistanud Teheranis opositsiooniliidri ning maha surunud protestilained.

Iraan ekspordib päevas ligi 2,5 miljonit barrelit naftat, mis moodustab globaalsest nõudlusest 3 protsenti. Murettekitav on olukord ka Alþeerias, mis toodab 1,8 miljonit barrelit.

Siiani pole Lähis Ida rahutused suuremal määral mõjutanud maailma naftavarusid, kuna paljud on ettevõtted on tõstnud tootmisvõimust riikides nagu Saudi Araabia, mis suudab päevast toodangut suurendada veel umbes 5 miljoni barreli võrra.

Teisipäeva õhtuks on New Yorki nafta tõusnud 2,71 protsenti 99,6 dollarini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. March 2011, 22:30
Otsi:

Ava täpsem otsing