Võrdõiguslikkus läheb kalliks maksma

Sirje Rank 03. märts 2011, 00:00

Eestis võib see naiste jaoks kallimaks muuta näiteks õnnetusjuhtumi kindlustuse, kus praegu on meeste maksed ca 10-15% kõrgemad, Suurbritannias peljatakse liikluskindlustuse hinna tõusu noorte naiste jaoks praegusega võrreldes isegi veerandi võrra.

"Eristame sugusid, kuna toetudes statistikale on meestega rohkem õnnetusi kui naistega," ütles IF isikukindlustuse toote juht Terje Rabe. "Oleme püüdnud õiglaselt hinnata. Naised, kellega õnnetusi vähem juhtub, ka maksavad vähem."

Kohtu otsus kaotab erisused. Teisipäeval otsustas aga Euroopa Liidu kõrgeim kohus Luksemburgis, et soolisel alusel vahe tegemine kahjustab meeste ja naiste võrdõiguslikkuse tagamisel seni tehtud edusamme ning on vastuolus Euroopa Liidu põhiõiguste hartaga. Harta loeb üles 14 kategooriat, kus diskrimineerimine on keelatud ning sugu on loetelus esikohal. Otsus sündis kahe Belgia mehe kaebuse peale, et meestelt nõutavad kõrgemad elukindlustusmaksed on diskrimineerivad.

Kohtu otsus on siduv ja edasikaebamisele ei kuulu ning 2012. aasta detsembriks peavad erisused kadunud olema. Kindlustuses, mis on rutiinselt harjunud teatud kindlustusliikides meestele ja naistele tooteid müüma erineva hinnaga, tähendab see riski hindamise põhimõtete ja tariifide ümbervaatamist ning kardetavasti ka toodete hinna tõusu. See omakorda võib tuua nõudluse vähenemise. "Nii juhtub, kui juristid otsustavad majandusasju kõrgetele õiguspõhimõtetele tuginedes," nentis Eesti Kindlustusseltside Liidu juhatuse esimees Mart Jesse.

"Kummaline, et ei taheta aru saada, et kindlustusseltsidel pole kaks tariifi mitte lõbu pärast," ütles SEB Elu- ja Pensionikindlustuse juht Indrek Holst. "Ühega oleks ju lihtsam, kuid seltsid on näinud, et hoides mehe ja naise tariifi eraldi, suudetakse kliendile hinnaga lähemale minna ja võtta välja riskikoefitsiente, mis muidu sinna lisada tuleks."

Kui portfelli sisu muutub hägusamaks ja raskem on jälgida, kas (näiteks pensionikindlustuse puhul - toim) ülekaalus on üleelamise risk või surmajuhtumi risk, tuleb mingi täiendav riskimarginaal juurde arvestada, rääkis Holst.

Kohtu otsus puudutab ebasoodsalt ka mehi, kui võtta näide vabatahtlikust pensionikindlustusest. "Kui varem oli meestel lootust saada väiksema rahaga naistega võrreldes samaväärne pension (lähtudes sellest, et meeste eluiga on lühem - toim), siis see lootus kaob edaspidi ära," ütles Holst.

Kohtuotsuse konkreetset mõju kindlustustoodete hinnale on praegu siiski veel vara ennustada. Hinna kujunemisel on määrav roll ka konkurentsil. "Ei tahaks inimesi ära hirmutada ega kindlustustoodetest eemale ajada," ütles Holst.

Küsimusele, mida võidab Euroopa Kohtu otsusest tarbija, jäi Holst vastuse võlgu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:48
    Otsi:

    Ava täpsem otsing