Birjo Must • 3. märts 2011 kell 7:43

Aktsiaturud tõusid, meie tammusime paigal!

Otsustasime aktsiafondide likvideerimise kasuks, kuna ajal, mil maailma aktsiaturud olid tõusus, tammusime meie paigal, rääkis Eften Capitali juhatuse liikme Viljar Arakas

„Kuna saime igakuiselt fondivalitseja kahjumit, fonditootluse maht ei olnud piisav ja tegemist oli alatise olukorraga, siis ratsionaalsete inimestena otsustasime selle olukorra lõpetada,“ põhjendas Arakas.

Viimased kolm kuud, mil maailma aktsiaturud olid tõusus, siis tammusid aktsiafondid Araka kinnitusel praktiliselt paigal. „Eks seal ole erinevaid põhjuseid, aga seda oskas paremini selgitada Kristjan (Lepik - toim), kes oli investeerimiskomitee esimees ja kes strateegiad paika pani,“ lausus Arakas. 

Kui fondiga 14. septembril alustati, oli Arakase sõnul lootust, et lisaks Eften Capitali aktsionäride rahale suudetakse fondivalitseja Kristjan Lepiku kaudu leida raha ka nii-öelda vabalt turult. „Tänane reaalsus on see, et umbes 90% olemasolevate fondide mahust on Eften Capitali aktsionäride ja juhtkonna raha, sh ka mina ise miljoni Eesti krooniga,“ ütles Arakas.

Likvideerimise kasuks otsustati Araka kinnitusel selgelt sellel põhjusel, et kõiki osakuomanikke kohelda võrdselt. Fondivalitsejate vahetamist ei tulnud arutlusele, kuna Arakase sõnul on fondide valitsemine alati väga fondijuhi- ja meeskonnakeskne äri. „Kui me koostööd Kristjaniga alustasime, panime sellele selgelt suuri lootusi. Nagu näha, see ennast ei õigustanud,“ põhjendas Arakas.

"Ootused ja lootused ei pidanud paika ning otsustasime aktsiafondid likvideerimida selliselt, et kõikide osakuomanike huvid oleksid maksimaalselt kaitstud," võttis ta olukorra kokku.

Hetkel kuum