Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Olde Hansa loob ajalugu

    Tõenäoselt pole tegemist erilise liialdusega, kui väita, et Olde Hansa on üks tuntumaid keskaegseid restorane maailmas. Ikka ja jälle üllatab see külastajaid hea ja paremaga.
    Olde Hansa ajalugu algab aastast 1997 - samast ajast, kui Tallinna vanalinn võeti UNESCO maailmapärandi nimistusse. Söögikohta on nimetatud küll keskaegseks Disneylandiks, küll turistilõksuks. Kui lõks, siis igatahes töötab hästi: juba paar aastat tagasi jäid maja kolm korrust kitsaks ja maja teises tiivas avati Waggehus. Nagu selle akende tagant mööda käies võib näha, on ka see alailma rahvast täis.
    Ühel jäisel pühapäeva õhtupoolikul sattusin minagi sellesse lõksu. Kavatsesin vanalinnas üht uut Itaalia söögikohta külastada, aga see oli (külastajate puudusel?) selleks korraks uksed kinni pannud. Tänavatel polnud hingegi, vanalinn oli justkui maha jäetud, aga Olde Hansa Waggehus oli tihkelt rahvast täis. Lõbusad laudkonnad, küünlavalgus, muusikud - ka kõige kriitilisem restoraninoolija ei suudaks mööda minna, eriti kui väljas on 20 kraadi külma.
    Turistilõksu töötajad ehk Olde Hansa kostümeeritud ettekandjad olid valvsad. Nii kui uus külastaja uksest sisse astus, juhatasid nad ta lauda istuma. Kui enam vabu kohti polnud, pisteti seisjalegi õllekann pihku. Nad olid kenad, lahked, naeratavad ja tähelepanelikud. Ja ka üsna kiired.
    Vanaaegselt moodne menüü. Vaatamata täismajale saime oma ürdi-, mee- ja ingveriõlle kätte peaaegu kohe, ka road toodi üpris ruttu. Menüü üritab olla nii keskaegne kui võimalik. Portsjonid on suured, valmistusviisid vanaaegsed, tullakse toime ilma kartulita, vürtsidega ei koonerdata ja kaloreid ei loeta. Restorani algusaegadel (vaestel üheksakümnendatel) imetleti eelkõige just Olde Hansa vägevaid toidukoguseid. Siiani kantakse sakstekambri söömingu tellinud külalistele toitu ette seni, kui need süüa suudavad. Aga sööma ei sunnita ja roogi saab tellida ka ükshaaval, toidukaardi järgi. Et paremini maitseid püüda, olid meie kogused mõõdukad ja toidud ei pärinenud kõige vägevamate hulgast: pardikoib, jänesepraad ja Revali piduliku mekkimistaldriku nimetusega eelroog.
    Kokk ja safranikaste olid pardiga imet teinud, sellest oli saanud särav hõrgutis. Muhedik ehk kruubipuder sobis nii pardi kui ka jänesega, aga mõlemal prael oli peale selle veel lisandeid: jänesel seenekaste ja hapukapsas, pardil sibulamoos, siis veel kaalikad, läätsed... Kõik ei jäänud meeldegi. Ainult jänes ise oli minu maitsele liialt soolane ja tuimavõitu. Võib-olla pidigi see nii olema, ikkagi külmetuskappide-eelne keskajaköök.
    Keskaegsed maitsed. Pidulikult mekkimistaldrikult avaldasid muljet riimsoolaliha ja keelesült. Ka linnumaksapasteet oli vanaaegse maitsega ning sobis kokku pähklileiva ja sibulamoosiga. Tõenäoselt ei oska keegi kindlalt väita, milline see keskaegne toit oli, kuid see polegi tähtis. Hoopis olulisem on see, et Olde Hansa toidud on maitsvad, omapärased, sobivad just sellesse majja, sealse meeleolu ja stiiliga.
    Meil oli Olde Hansa Waggehusis väga mõnus, kõhud said täis ja meel rõõmsaks. Illusioon jõuka vana aja linnakodaniku perepeost oli täielik. Kui soe vastuvõtt, lahke teenindus, ilus ruum, kaunis muusika ja maitsev toit teevad ühest restoranist turistilõksu, siis poleks mul selle vastu midagi, kui kõik meie linnad selliseid lõkse täis oleksid.
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Airobot teatas ajaloolisest kasumist
Sisekliimatehnoloogiatele ja tootmisele spetsialiseeruv Airobot Technologies lõpetas esimest korda aasta kasumiga.
Sisekliimatehnoloogiatele ja tootmisele spetsialiseeruv Airobot Technologies lõpetas esimest korda aasta kasumiga.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Bolti president: ametnikele valmis eelnõude saatmine on normaalne Bolt pelgab ärimudeli suurt muutust
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Raskustes Saksamaa ärikliima paraneb
Saksamaa ettevõtete sentiment on muutunud helgemaks, näidates kolmandat kuud järjest suurenenud kindlustunnet.
Saksamaa ettevõtete sentiment on muutunud helgemaks, näidates kolmandat kuud järjest suurenenud kindlustunnet.