Anu Jõgi • 5. märts 2011 kell 7:42

Helsingi märksõnad: distsipliin ja uued reeglid

Kui Euroopa Rahvapartei (EPP) liidrite reedene Helsingi kohtumine kahe sõnaga kokku võtta, on nendeks distsipliin ja reeglid, kirjutab Kauppalehti.

Eile Helsingis toimunud kohtumist võttis vastu kärarikas meeleavaldajate rühm.

Soome rahandusminister Jyrki Katainen oli Soome kutsunud teiste seas Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli, Itaalia peaministri Silvio Berlusconi, Euroopa Parlamendi juhi Jerzy Buzeki ja Euroopa Komisjoni juhi Jose Manuel Barroso arutama enne märtsis tulevaid tippkohtumisi majandusdistsipliini ja stabiilsuspaketti ning konkurentsivõime küsimusi.

Kataineni sõnul ei võeta sellel kohtumisel vastu otsuseid, vaid vahetatakse arvamusi. Katainen, Barroso ja Buzek olid üksmeelsed selles, et Euroopa riigid vajavad ranget majandusdistsipliini ja uusi reegleid, mis tooks turgudele kindlustunde.

„Kui majanduses pole usaldust, ei tule majanduskasvu ega uusi töökohti,“ ütles Barroso. Euroopa juhid tahavad, et edaspidi oleksid ka erasektor ja investorid vastutavad majandust kaitsnud riikide laenude eest. Uute majandust kaitsvate reeglite algusaeg oleks 2013. aasta.

Euroopas on asjad teel paremuse poole, aga tegutsema peaks veel distsiplineeritumalt. Barroso sõnul on Soome majanduses hea distsipliini näide, seda ei saa aga öelda kõigi kohtumisele kutsutud riikide kohta. Mõne Euroopa riigi võlad ületavad liidus kehtestatud 60protsendise võlalae, näiteks Itaalia, Kreeka, Iiri ja Belgia. Neist halvimas olukorras on Kreeka, kus võlg ulatub 127 protsendini SKPst. Kaugele ei jää ka Itaalia 116 protsendiga ja Belgia 96 protsendiga. Panganduskriisis vaevleva Iiri võlg ulatub 66 protsendini SKPst. Rõõmsam on pilt Hispaanias, kus võlatase jääb 53 protsendi juurde.

Kui Euroopa Euroopa Rahvapartei juhid saaksid määrata, tuleks üle pea kasvanud võlgadega riikidel oma võlataset alandada ka osalt väga valusate viisidega.

Hetkel kuum