Anu Jõgi • 5. märts 2011 kell 7:50

Laar: võlakoormuse vähendamisele raske sundida

Eilsel Euroopa Rahvapartei (EPP) liidrite tippkohtumisel osalenud IRL esimees Mart Laar tõdes, et katsed sundida Euroopa riike võlakoormust vähendama on tema meelest õiged, samas on raske neile toetust leida.

„Näib nagu elaksid mõned riigid endiselt illusioonides, et raha kasvab puu otsas ja neil on võimalik põhjalikke uuendusi teostamata kriisist väljuda. See on ohtlik illusioon. Mida varem see kaob, seda parem,“ ütles Laar. 

Tema hinnangul paistis Eesti nende arutelude taustal positiivselt välja.

Kohtumisel arutati Merkeli-Sarkozy ettepanekuid uue majanduskasvu saavutamiseks, keskendudes võlakoormuse vähendamisele ja eelarve tasakaalu viimisele.

Maksupoliitikat arutades kinnitasid EPP liidrid, et maksumäärade ühtlustamist pole keegi kavandanud. "Juttu tuli ka ühetaolisest maksusüsteemist, millele üle läinud maade arv Euroopa Liidus iga aasta kasvab,“ ütles IRLi esimees.

Kohtumisel osalesid Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, Euroopa Nõukogu president Herman Van Rompuy, Euroopa Parlamendi president Jerzy Buzek, Saksamaa Liidukantsler Angela Merkel ning mitmed teised Euroopa valitsusjuhid.

Arutelu kutsus kokku Soome asepeaminister Jyrki Katainen, et ühtlustada taktikat järgmisel nädalal toimuvaks eurotsooni tippkohtumiseks.

Hetkel kuum