Kadri Jakobson • 6. märts 2011 kell 18:00

Nestor: sotside eesmärk on 15 kohta

Sotsid soovivad saada riigikogus vähemalt 15 kohta, ütles erakonna üks juhte Eiki Nestor.

Sotsid ootavad valimistulemusi Vabaduse platsi kohvikus Wabadus. Kohvikut ehtisid punased õhupallid, laudadel vaasis olid punased roosid.

Erakonna esimees ja peaministrikandidaat Sven Mikser saabus abikaasaga veerand üheksa ja sattus kohe fotograafide piiramisrõngasse. Riided nagisse pandud, läks Mikser kohe Indrek Saare arvutisse tulemusi piiluma.

Kella kaheksa ajal, kui suurele ekraanile kuvati ETV valimisstuudio ja esialgsed tulemused ning avalikuks sai Keskerakonna langus Ida-Virumaal, kostus rõõmsaid hõikeid. Kella poole üheksa ajal näitas tabloo sotsidele 18,4% hääli ning kohti riigikogus 20.

"Õhtu on noor, hetkel näitas tulp küll 20 kohta, kuid hääled alles tulevad. Ma usun, et proportsioonid võivad õhtu jooksul muutuda," ütles Mikser. "Mida rohkem, seda parem. Ma numbrilisi eesmärke olen üsna ettevaatlik andma. Me tahame igast ringkonnast saada mandaadi kätte ja kindlasti tahame tunduvalt oma esindatust riigikogus võrreldes eelmise korraga suurendada," rääkis ta.

Üks rajajoon on Mikseri sõnul 1999. aasta 17 kohta, mis on seni olnud mõõdukate ja sotsiaaldemokraatide seni parim valimistulemus. See oleks hindele väga hea, kui suudaksime seda korrata,“ rääkis Mikser.

Kas valimistel tuleb üllatusi? "Praegu, e-häälte ja eelhäälte puhul on Keskerakonna langus mõnevõrra ootamatu. Kuidas see proportsioon õhtu edenedes täna antud hääli Tallinna valimisringkondades lugedes muutub, seda veel ei tea,“ ütles Mikser.

"Väga suuri vapustusi ma ei oota. On võimalik, et mõni üksiktegija – üksikkandidaat või näiteks roheliste nimekirjas olev kandidaat, kes saab isikumandaadi, pääseb riigikogusse sisse. See võib olla mõnevõrra üllatav varasemate prognoosidega, kuid ma ei usu, et see avaldaks Eesti poliitikas olulist mõju," rääkis ta.

Riigikogu grand old man Eiki Nestor ütles, et esikoha puhul ilmselt üllatust pole. "Loodan, et teine, kolmas, neljas koht lähevad põnevaks. Meil on reeglina nii olnud, et kui esimesed tulemused avaldatakse, siis valimispäevaga oleme natuke kaotanud kohti. Mis siis, et meil lähevad viimased debatid reeglina ka hästi,“ rääkis Nestor. 

Kas tuleb üllatusi? "Mine tea. Oleks tore, kui ise ka saaks üllatuda. Ise arvame, et saame kohti riigikogus rohkem, kui eelmine kord. Ma arvan, et 15 oleks selline number, kus me võiksime rõõmustada," ütles Nestor.

Hetkel kuum