Kadri Jakobson • 6. märts 2011 kell 22:45

Pidu sotside tänavas

Riigikogu valimistel supertulemuse teinud sotside pidu oli nagu eestlaste oma ikka, alguses ei saa vedama, hiljem pidama.

„Sotsid on nende valimiste tegelikud võitjad, nüüd on aeg pidutseda!“ üritab diskor rahvast käima tõmmata, kuid Buratino laulus ei kipu keegi naljalt „Bu-ra-ti-no“ kaasa laulma.

Kella kümne ajal on Wabaduse kohvikus melu täies hoos. Õhus hõljub alkoholi ja parfüümi. Kui alguses on seltskond üsna väljapeetud, siis õhtu edenedes ja baarileti koormuse tõustes lähevad hääled valjemaks ja palged pärlendama.

Laudades lüüakse kokku veinipokaale, kümnetes arvutites puurivad pilguvad tabeleid ja tulpasid. Sotside reklaamide eest hoolt kandnud reklaamifirma laudkond mängib lauamängu. Hääletussüsteemi tehniline rike inimesi eriti ei heiduta, ehkki keegi ei tea, mis tulemused täpselt hetkel on.

Enne kella 23, kui ETV loeb maha kõikide parteide tulemused, kõlab maruline karje. Kõige õnnelikum näib olevat endine rahvaliitlane Karel Rüütli. Ta tõstab pöidlad üles, kallistab parteikaaslasi, rüüpab sõõmu läbipaistvat jooki.Sotside europarlamendi liige Ivar Padar seisab abikaasaga teleka ees ja jälgib tulemusi.

„Oleme parema tulemuse teinud, kui 1999. aastal,“ ütleb Padar. Ehkki sotsid teevad  supertulemust, siis rahvas rõõmust just ei kilka. Tundub, et taolist tulemust justkui oodati.

„Üks asi on, et oodati. Head tulemust võetakse kui perspektiivi ja vastutust, et hästi Eesti riiki juhtida,“ ütleb Padar.

Kui 2007. aastal sai Padar üle 5500 hääle, siis seekord arvas ta saagi olevat kehvema. Hiljem selgus, et hääli sai Padar 3227.

„Kindlasti tuleb ta väiksem, kui eelmistel valimistel. Kindlasti inimesed vaatavad, mis ma siis teen-lähen europarlamenti tagasi või tulen valitsusse. Teisalt on minu enda erakonna liikmed on teinud Võru-Valga, põlva valimisringkonnas väga aktiivset tööd. Meil tuleb palju häid tulemusi oma nimekirja sees."  Hiljem selgus, et hääli sai Padar 3227.

Kas Padar tuleb europarlamendist ära?

„Vaatame, mis siit kooruma hakkab. Mis täna õhtul juhtub, mis on võimalik koalitsioon. Järgmise nelja aasta jooksul hakkab eesti poliitikas väga naljakaid asju juhtuma," ütleb Padar ja vihjab mitmete erakondade sisemistele muutustele. " Koalitsioone võib nelja aasta jooksul olla õige erinevaid. See, mis praegu märtsis paika pannakse, pole üldsegi lõplik,“ räägib Padar.

Kas europarlamendist tagasi tulla on tahtmist?

„Sõltub sellest, milline on väljakutse. Mul pole väga suurt indu istuda opositsioonis ja siunata valitsust. Olen kehv siunaja. Kui on midagi vaja tegusat teha…olen ju ühe korra europarlamendist ära tulnud. Ma ei saa aru süüdistusest, et no need mehed sealt kullakoorma otsast küll kuhugi ei rooma,“ räägib ta.

Vahepeal on selgunud sotside riigikogusse pääsenute nimikiri:Sven Mikser, Urve Palo, Indrek Saar, Eiki Nestor, Andres Anvelt, Heljo Pikhof, Ivari Padar, Peeter Kreitzberg, Jaan Õunapuu, Kalvi Kõva, Marianne Mikko, Neeme Suur, Rannar Vassiljev, Helmen Kütt, Kalev Kotkas, Jevgeni Ossinovski, Jaak Allik, Karel Rüütli, Kajar Lember.

Õnnelikumad lähevad õue ja helistavad lähedastele, kutsuvad sõpru külla. Mikser esineb ETVs ja tema väljaütlemisi saadavad aplausid ja hõisked. Ansipi jutt ei huvita eriti kedagi. Märksa enam silmapaare jälgib ekraani sel hetkel, kui ETV ajakirjanikud ootasid otsepildis keskerakonna liidri ilmumist ja kõnet.

Telest tagasi tulles, võtab Mikser vastu hulgaliselt õnnitlusi ning räägib väga pikalt telefoniga. Hiljem selgub, et helistajaks polnud siiski Andrus Ansip, vaid hoopis Kuma raadio. Mikser on pärit Järvamaalt ning ta kandideeris Järva-ja Viljandimaal.

„Isegi, kui me pole võitjad, oleme nende valimiste suurimad tõusjad,“ peab Mikser lavalt kõne. „19 kohta on see platvorm, millelt alustas Reformierakond. Meil on selge siht silme ees. Tänan teid ja pidutsegem nüüd!“ Pärast südaööd avatakse šampused, tuuakse tort.

Hetkel kuum