Sberbank ostab Troika Dialogi 1 mld dollariga

Anne Oja 11. märts 2011, 19:22

Sberbank maksab Venemaa suurima investeerimisfirma Troika Dialogi eest 1 miljardit dollarit, omandades 100% aktsiatest.

Veel veebruari algul kirjutas ajaleht Vedomosti, et 1 miljardi Dollariga vahetab omanikku 80% Troika Dialogi aktsiatest. Vene meedias on spekuleeritud on ka 1,25 miljardi ja 1,5 miljardi dollariga.

Sberbanki juht German Gref ütles, et tehing toimub kahes etapis ja dokumendid allkirjastatakse 2011. aasta teises kvartalis. Sberbanki aktsia kasumlikkust see tänavu ei mõjuta, küll peaks aga aktsionäride sissetulekud juba 2012. aastal kasvama, edastas RIA Novosti.

Sberbank kavatseb Troika Dialogi baasil laiendada oma investeerimisäri. Troika Dialog on Venemaa üks suurimaid ja vanemaid investeerimiskompaniisid, mis kuulub 36,4%liselt Lõuna-Aafrika Standard Bankile ja ülejäänus ettevõtte 130 töötajale. Eraisikutest on suurim aktsionär üks asutajatest, Ruben Vardanjan.

Sberbank hakkas Troika Dialogi ostuks läbirääkimisi pidama läinud sügisel. Mitmel korral oldi lähedal kokkuleppele, kuid ikka ilmnes takistusi.

Veebruari alguses oli teada, et Standard Bank müüb kohe kogu oma osaluse, mille ostis 2009. aastal 200 miljoni dollariga. Ruben Vardanjan ütles samal ajal uudisteagentuurile Reuters, et lõplikku kokkulepet tehingutingimustes pole veel saavutatud.

Esimesed sahinad Troika Dialogi müügist hakkasid liikuma majanduskriisi alguses 2008. aastal, kuid toona tehingut ei toimunud.

Troika Dialogi väärtuslikeimaks varaks peetakse ettevõtte juhte. Kommersandi andmetel peavad Troika Dialogi senised juhid Sberbanki kätte minevas investeerimiskompaniis edasi töötama vähemalt kolm aastat.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    11. March 2011, 19:22
    Otsi:

    Ava täpsem otsing