Alles nüüd tuli Jaapanis börsikrahh

Romet Kreek 15. märts 2011, 07:59

Teisipäeval tegi Jaapani aktsiaturg läbi ränga kukkumise – nii ränga, et see on kokku suurim kahepäeva kukkumine alates 1987. aasta börsikrahhist.

Nikkei 225 indeks on kukkunud 10,6 protsenti, 8605,15 punktile. Sama maa Topix aktsiaindeks kukkus 9,5 protsenti.

New York Times iseloomustas nii Jaapani kui ka laiemalt Aasia aktsiaturgudel toimunut kui paanikamüüke.

"inimesed on muutnud väga murelikeks," ütles JPMorgan Chase valuutastrateeg Tohru Sasaki. "Me ei tea, kas me saame homme tööle minna." Ta lisas, et seni on valitsus rääkinud, et radiatsioonirisk on madal, kuid kui nad ütlevad, et see on probleem meie tervisele, on juba liiga hilja.

Kuigi Jaapani autotootjad ei ole eriti otseselt kannatanud maavärinast ega tsunamist, on tänapäeval suhteliselt keeruline midagi toota ilma elektrita.

Kui eile ei olnud märgata Jaapani aktsiaturu kukkumise mõju teistele Aasia turgudele, siis täna on see kohale jõudnud. Hiina aktsiaturg on kukkunud kolm protsenti, Hongkong 3,8 protsenti, Taiwan 3,4 protsenti, Korea 1,8 protsenti, Austraalia 2,1 protsenti. Isegi Mongoolia aktsiaturg kukkus 5,1 protsenti.

Tokyo Electric Poweri tuumaelektrijaamas on täna toimunud taas kaks plahvatust ja tekkinud on tulekahju. Kuni 30km raadiuses tuumajaamast elavatel inimestel on palutud radiatsiooniohu tõttu jääda koju. Neid inimesi on umbes 140 000.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    16. March 2011, 16:32
    Otsi:

    Ava täpsem otsing