Tokyo elanikud pagevad linnast

Katre Pilvinski 16. märts 2011, 00:00

Radiatsioonitase, mida on senini Tokyos mõõdetud, polevat Jaapani ametlike teadaannet kohaselt probleem, vahendas Reuters. Väliseksperdid pole siiski ühel meelel, kas pealinnas mõõdetud radiatsioonitase on kahjulik või mitte.

"Edasise radioaktiivsuse lekke võimalus kasvab," pöördus Jaapani peaminister Naoto Kan sünge näoga oma rahva poole. "Me teeme kõik, et vältida lekke levikut. Ma tean, et inimesed muretsevad, kuid palun teid rahu säilitada," lisas peaminister.

"Radioaktiivne aine jõuab küll Tokyosse, kuid see pole inimestele kahjulik, kuna enne Tokyosse jõudmist on see laiali hajunud," ütles keskkonnateaduste haridusega Hokkaido Ülikooli professor Koji Yamazaki.

Siiski pagevad Tokyo elanikud linnast või kiirustavad poodidesse varusid täiendama. Nii mõnigi Tokyo pood on toidust, joogiveest, näomaskidest, raadiotest, taskulampidest, küünaldest ja magamiskottidest tühjaks ostetud.

Fukushima Daiichi tuumaelektrijaama reaktori number 4 läheduses mõõdeti radiatsioonitasemeks kuni 400 millisiivertit tunnis, teatas Jaapani valitsus. Maailma Tuumaassotsiatsiooni andmetel on 100 millisiivertit aastas selline tase, mis võib põhjustada vähki.

Tuumajaama ümbrusest on inimesed evakueeritud. Umbes kaheksa tundi pärast plahvatust ütles Maailma Meteoroloogiaorganisatsioon, et tuul levitab radioaktiivset materjali üle Vaikse ookeani, eemale Jaapanist ja teistest Aasia riikidest.

Fukushima tuumajaama operaator on 750 töötajat jaamast välja viinud, jättes tööle vaid 50. Õhuruum tuumajaamast 30 km raadiuses on suletud lennuliiklusele ning 20 km raadiusest on inimesed evakueeritud.

Hiina reageeris olukorrale, öeldes, et radiatsiooniohu korral on nad valmis inimesi kõige enam mõjutatud piirkondadest evakueerima. Air China teatas, et on lennud Tokyosse tühistanud.

Paljud saatkonnad on soovitanud oma töötajatel ja riigi kodanikel lahkuda radiatsioonist mõjutatud piirkondadest, nende hulgas ka Eesti ja Soome. Turistid on katkestanud oma puhkuse ning rahvusvahelised organisatsioonid on kas sundinud töötajaid riigist lahkuma või öelnud, et kaaluvad kolimist väljapoole Tokyot.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing