GE miljardi dollari suurune allüksus on ohus

Rait Rebane 16. märts 2011, 20:54

Jaapanis toimunud maavärin on korralikult raputanud ka Ühendriikide konglomeraadi General Electricu aktsiat. Reaalsesse ohtu on sattunud ettevõtte suur plaan kasvatada tuumajaamade ehitusele ja uuendamisele keskendunud allüksuse müüki, kuna üha enam kaheldakse tuumaenergia võimalikus kasutamises tulevikus.

Jaapanis maavärinast ja tsunamist tingitud tuumaelektrijaama seiskumine ja katastroofi oht on pannud mitmeid riike, sealhulgas Saksamaa ja India, ümber hindama tuumaenergia kasutamise ohutust. Kahtlused poliitilisel maastikul võivad vähendada märkimisväärselt uute elektrijaamade ja reaktorite tellimusi, mille nimel GE tegevjuht Jeffrey Immelt on vaeva näinud.

Kolm reaktorit, sealhulgas kahjustatud reaktor, Fukushima Da-Ici elektrijaamas on General Electricu projekteeritud.

„Just nagu kogu tööstus, tahame ka meie saada põhjalikku ülevaadet, mis Fukushimas toimus,” teatas Bloombergile GE Power & Water allüksuse tegevjuht Steve Bolze, „tuumaenergia edasine kasutamine on kahtlus all, kuid me tahame tõestada, et see on täiesti ohutu.”

General Electricule kuulub 60 protsenti ja Hitachile 40 protsenti ühisest tuumajaamade üksusest, mille peamine kasum tuleb sellega seotud teenuste ja osades müügist.

2010. aastal moodustas tuumajaamadele keskenunud allüksus vähem kui protsendi GE 150,2 miljardi dollari suurusest käibest. JPMorgani analüütiku Stephen Tusa hinnangul ei põhjustaks India ja teiste riikide võimalik tellimustest loobumine emaettevõttele palju kahju.

General Electricu aktsia on kolmapäeva lõunaks kukkunud 3,47 protsenti 18,93 dollarini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. March 2011, 20:54
Otsi:

Ava täpsem otsing