Ei maksa Äripäeva peale pahandada

Priit Potisepp 18. märts 2011, 00:00

Minu arvates ei lähe Äripäeva eilse juhtkirja pealkiri ja selle põhiline sisu hästi kokku. Minu arvates on pealkiri "Statistika ilustab Eesti majanduse tegelikkust" halvustav, see võimaldab kahtluse alla seada kvaliteeti ja viitab olukorrale, kus statistika avaldajad ei lähtu tegelikkuse võimalikult tõetruu kajastamise taotlusest.

See, et ekspordi kasv on üksikute suurte allhankeüksuste voogudest tugevalt mõjutatud, on ilmselt õige, kuid see asjaolu ei muuda statistilist kokkuvõtet ilustavaks. Pigem võiks ütelda, et statistiline kokkuvõte ekspordi kohta jätab osa kasvufenomenist kirjeldamata.

Näha on küll kasvu tugevalt mõjutav sektor, kuid näha ei ole üksikute üksuste kontsentratsiooniaste. Sellise näitaja varjujäämine võib viia teatud riskide alahindamiseni, nõus, kuigi minu arvates statistikaameti pressiteadetele lisaks on Äripäev hästi katnud üksiku(te) suur(t)e eksportija(te) majandustulemusi ja väljaveo kasvu, mida riiklik statistika teha ei saa.

Kokkuvõttes, mida edasi artikli lõpu poole, seda kaugemale pealkirjast tüüritakse. Siiski ei maksa Äripäeva peale pahandada. See, mida artiklis ütelda tahetakse, on arusaadav, lähtepunkt on valitud hoiatav, et kõik ei ole nii hästi midagi, kui üldmajandusstatistika viimastel kvartalitel näitab. Juhtkirja pealkirja sõnastus ei ole minu arvates aga päris õige.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing