Uudishimulik tütarlaps otsib õnne

Madis Luik 18. märts 2011, 00:00

Charlotte Bront? arvukaid kordi üles filmitud romantilisest teosest "Jane Eyre" jõuab alates tänasest kinolinale noorte tõusvate tähtedega uusversioon.

Jane Eyre (Mia Wasikowska) on rahulik ja elegantse hoiakuga tütarlaps, kes oma noore ea kohta juba liigagi palju läbi on elanud. Olles alates kümnendast eluaastast elanud oma kalgi loomuga tädi juures, armastuseta majapidamises, algas tema karastumine ja kohanemine juba lapsepõlves.

Ta on end pärast vaestekooli üles töötanud, täites Edward Rochesteri (Michael Fassbender) majas guvernandi ametikohta. Ühtlasi tunneb ta majaomaniku poole tõmmet ja loodab temaga elus uut peatükki alustada.

Tütarlaps on minevikus toimunust, ka lähedaste surmast, saanud lisajõudu. Miski ei ole teda lõplikult meelt heitma sundinud, vaid kogenumaks ja julgemaks muutnud. Ta on loomult uudishimulik ja tugeva tahtejõuga.

Film algab Jane'i põgenemisest Rochesteri majast, misjärel läheb ta St John Riversi (Jamie Bell) koju toatüdrukuks. Ta põgeneb oma eelmise tööandja juurest, sest avastab tolle maja kohta kohutava saladuse.

Hiljem otsustab Jane oma tulevikule keskendudes Edwardi juurde siiski tagasi pöörduda ja ühtlasi oma sisemisi probleeme klaarida. Sündmustest välja arenevat armastuslugu jutustatakse sammhaaval ja alguses pilku minevikku heites, mis võimaldab kahe tunniga edasi anda kogu raamatu sisu.

Teistsugune Rochester. Režissöör Cary Joij Fukunaga ei ole endale lihtsat ülesannet võtnud, sest teost on üles filmitud üle kahekümne korra. Seejuures on näitlejate valik alati olnud erinev, mis ei tee uute osatäitjate elu kergeks.

Michael Fassbenderit teatakse vast enim Tarantino filmist "Vääritud tõprad" ("Inglourious Basterds"), aga ehk ka väga hea esinemise eest Andrea Arnoldi "Akvaariumis" ("Fish Tank"). Võrreldes varasemate Edward Rochesteridega, kellest ühte on kehastanud näiteks Orson Welles, on tegu sootuks erineva tüpaažiga. Teda on juba ka liiga hea väljanägemise eest süüdistatud.

Mia Wasikowska on vast enim tuntud filmi "Alice Imedemaal" uusimast versioonist, mille alusel režissöör ta Jane'iks valiski. Varem nähtule toetudes sobib tütarlaps rolli imehästi. Ta on vaikne, tagasihoidlik ning oma kehahoiaku ja liikumise poolest äärmiselt elegantne.

Filmist on oodata ilusaid loodusvõtteid, head kaameratööd ja meeldejäävat näitlemist. See on tore võimalus kohtuda taas tuntud looga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing