Egiptuse börsil jätkub krahh

Fredy-Edwin Esse, California 23. märts 2011, 11:49

Pärast ligi kahekuulist pausi täna avanenud Egiptuse aktsiaturg kukkus kõigest minutitega 10%, vahendab BBC.

Börsi kukkumist ootas enamus, sest investorid said lõpuks reageerida riiki tabanud ülestõusudele, milles kukutati võimult president Hosni Mubarak. Sellele lisaks on arreteeritud mitmeid suuri ärimehi, kes vana režiimi ajal väidetavalt korruptiivselt käitusid.

Egiptuse börs suleti 27. jaanuaril pärast ülestõusude algust ja kukkus sulgemisele eelnenud kahe päevaga 18%.

Tänase avamise põhjustas suuresti Morgan Stanley Capital International Indexi (MSCI) reeglid, kuna tegu on võrdlusindeksiga, mis jälgib aktsiaturgusid üle maailma ja on laialdaselt kasutusel rahvusvaheliste fondide poolt.

Juhul, kui avamist oleks päeva võrra edasi lükatud, oleksid Egiptuse firmad automaatselt eemaldatud MSCI-st ja oleks sundinud paljusid välisinvestoreid müüma oma vara esimesel võimalusel.

Investorid on mures Egiptuse turismi ja välisinvesteeringute katkemise ja riigis taas puhkeda võiva vägivalla pärast. Kahju võivad kannatada ka paljud Egiptuse suurfirmad, keda võidakse seostada vana režiimiga ja kelle töötajad võivad hakata nõudma kõrgemaid palkasid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. March 2011, 11:49
Otsi:

Ava täpsem otsing