Hiina pangad suplevad (laenu)rahas

Fredy-Edwin Esse 25. märts 2011, 00:00

Hiina viis suurimat panka on teatamas neljandat aastat järjest rekordilistest kasumitest, milleni on viinud kasvava majanduse taustal tugev krediidinõudlus. Esimesena tegi otsa lahti Bank of China.

Naabritest parem. Eile teatas Hiina suuruselt kolmas pank Bank of China, et 2010. aasta kasum kasvas 29,2% võrra. Aastaga teeniti 15, 91 miljardit dollarit, mis ületas isegi Bloombergi küsitletud analüütikute prognoose, kes lootsid kasuminumbrina näha 15 miljardit dollarit.

Üldiselt võib pidada Bank of China tulemust keskmiseks, sest analüütikud ootavad Hiina viie suurima panga kasumite kasvuks 29%. Hiina suuruselt teiselt pangalt China Construction Bankilt, kes sel nädalal enda tulemused avalikustab, loodetakse 30% kasumikasvu.

Hiina pankade hea edu taga nähakse eelkõige kasvanud nõudlust krediidi järele. Seda nõudlust on toitmas majandus, mis kasvas keskmiselt 10% aastas, tänu millele saavad pangad ka enda teenustasusid muretult kergitada.

Kasvumootor. Pankade üha suurenev rahakott võib leevendada paljude investorite muret, et inflatsiooni ja kohalike omavalitsustele liigse laenamise vastu võideldes kasvab hapude laenude maht ohtlikult suureks. Viis suurimat panka kontrollivad üle poole Hiina 7,5 triljoni dollari suurusest laenuturust ja keskpanga intressitõstmise tulemusel on pankade laenumarginaalid oluliselt paranenud.

"Esimest korda pärast 2009. aastat saavad investorid tõeliselt keskenduda tulude kvaliteedile ega pea muretsema makroökonoomiliste tegurite pärast," ütles Macquarie Capital Securities analüütik Victor Wang. "Me tahame rohkem selgust marginaalides, varade kvaliteedis ja pangandusregulatsioonides."

Esialgu paistab Hiinas veel kõik ilus ja valitsus koos keskpangaga teeb suuri pingutusi mullide vältimiseks. Praegu paistab Hiina väga hea pikaajalise investeeringu võimalusena.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:50
    Otsi:

    Ava täpsem otsing