Birjo Must • 29. märts 2011 kell 13:47

Suursoo: info võiks maksuametil paremini liikuda

Maksuamet võiks panustada info levitamisse, ütles Columbus IT Partner Eesti juht Ivo Suursoo. 99%-l ettevõtjaist pole vähimatki plaani riiki petta, lisas ta.

Maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aav pakkus oma arvamusartiklis ühe retsepti eelarveraha suurendamiseks: kui investeerime halduri tegevusmahtudesse näiteks ühe euro, võib see riigieelarvesse tuua lisaraha kuni kümme eurot.

"Eks maksuameti roll ongi seaduse järelevalve ja minu arvates ollakse selles Eestis juba üsna heal tasemel," sõnas Suursoo.

Kui tema sõnul võrrelda seda, mis ettevõtte juhina paistab Lätis ja Leedus, siis on see vahe öö ja päev. Seega paistab, et täiendava investeeringu jaoks puudub vajadus, lisas Suursoo. Pigem tuleks arendada ühiskonda, mitte politseiriiki, märkis ta.

Suursoo sõnul on oht, et lisaraha suunamisel võib reaktsioon olla ka vastupidine. "Kunagi tekitasid laviini maksuameti tulemuspalgad, kus maksuhaldurid tegid palgaperioodi lõpus massiivselt ettekirjutisi ja neid massiivselt ka ümber lükati. Tean ise, et on ettevõtjaid, kes selle peale on osa investeeringuid Eestist välja viinud," põhjendas ta.

Firmajuhi arvates tuleks panustada info levitamisse kui politseiriigi ehitamisse. "Ma väidan, et 99 protsendil Eesti ettevõtjatest pole täna vähimatki plaani riiki petta, kui, siis võidakse lihtsalt eksida," ütles ta.

Hetkel kuum