Haapsalus näeb Eesti tantsukunsti paremikku

Signe Sillasoo 01. aprill 2011, 00:00

Kolm päeva vältava festivali programmi, mille pearõhk ja tähelepanu on sel aastal loojatel ja koreograafidel, mahub üheksa tantsuetendust, mis laiendavad arusaamu tantsukunsti olemusest. Etendused on valinud žürii ja neid ühendab fakt, et need on kõik esietendunud aastatel 2009-2010.

"Oleme jõudnud festivaliga sellesse seisu, kus oleme hakanud mõtlema, et kui uus see Uus Tants ikkagi on. Aga nimi ei riku festivali. Uus Tants näitab endiselt kahe viimase aasta suundumusi moodsas Eesti tantsus," mõtiskles festivali korraldaja Jarmo Karing kümnendat korda toimuva festivali eel.

Ka eesmärgid pole muutunud, soov on pakkuda läbilõiget praegusele ajale iseloomulikust tantsust, kuid kindlasti mitte tantsulavastuste edetabelit, rõhutas Karing.

Võrreldes eelneval üheksal aastal toimunud festivalidega on tänavune juubelifestival mõneti teistest siiski erinev.

"Koha mõttes on festival sel aastal täiesti uus. Esimesed üheks korda toimus see Tallinnas, nüüd on festival nii küps, et on aeg liikuda väljapoole," selgitas Karing festivali Haapsalus toimumise põhjust. Samuti on festivali raames toimuvate seminaride teemad ambitsioonikamad kui varem.

"Meil toimub koos Läti ja Leedu kolleegidega nõupidamine teemal, kuhu maale Uus Tants võiks kunagi edasi areneda. Võib-olla Uus Tants laieneb ja muutub Balti tantsu platvormiks. Need on sellised provokatiivsed ideed, mida tahame arutada, et välja uurida, kas kolmel Balti riigil on ikka jõudu ja tahtmist teha sellist koostööd," sõnas Karing.

Otse loomulikult pakub uut ja põnevat ka programm. "Igal õhtul on kavas omad pärlid. Esimese päeva avab Mihkel Ernitsa "Kehanäppajad", mida mängitakse raudteejaama ajaloolises ootepaviljonis," mainis Karing.

Niivõrd tavapäratu kui on esinemiskoht, on ka tantsuetendus ise. Vaataja viiakse sürreaalsete karakterite, tellingpuuri ja fantaasiarikka loo vahendusel paralleelsesse maailma, mille reeglid ja käitumisnormid on segu inimestele omastest põhimõtetest ja pea peale pööratud reaalsusest.

Järje võtab samal päeval üle Jüri Naela töö "Waiting for...", mille keskmes on ootamise teema, mis on saanud inspiratsiooni Samuel Becketti näitekirjandusest ja lavastaja isiklikust oskamatusest oodata.

Lisaks näeb samal päeval tantsuetendust Karl Saksalt, keda hinnati pühapäeval Eesti teatri preemia laureaadi vääriliseks.

Festivali teisel päeval on kavas lavastus "Circle Through", mis jääb praegusel Eesti tantsumaastikul silma oma tugeva kehapõhise esteetikaga. Selle autor on Külli Roosna, kes on Karingu sõnul väga palju teinud tööd väljaspool Eestit.

"Samuti saab näha ZUGA ühendatud tantsijaid - vana kaardivägi tuleb välja oma uue etendusega. Viimasel päeval astuvad publiku ette Sandra Z ja Henri Hütt. Mõlemad on noored ja vihased tegijad, kellest oodatakse rahvusvahelise kaliibriga tantsijaid, kui neil on tahtmist ja jõudu sellel alal jätkata," toonitas Karing.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing