Nafta võttis taas suuna ülespoole

Rait Rebane 31. märts 2011, 22:06

Nafta futuurid on nädala eelviimasel kauplemispäeval võtnud suuna ülespoole. Musta kulla hinnale andis tõuke nõrgenenud dollar ja Liibüa mässuliste kaotused valitsuse vägedele.

Kodusõjast räsitud Liibüast tuli täna järjekordne negatiivne uudis, nimelt said valitsuse vastased lüüa Gadhafile lojaalsetest vägedelt ning kaotasid naftalinna Ras Lanuf. Samuti tulid teated Liibüa välisministri põgenemisest Ühendkuningriikidesse.

„Liibüa on taas tähelepanu keskpunktis,” teatas Summit Energy naftaanalüütik Matt Smith, „märgid viitavad, et valitsuse pooldajate sõjalised jõud on tugevnenud, mis tähendab, et kodusõda võib veel pikalt kesta."

Kolme kuuga on rahutused Lähis Idas ja Põhja Aafrikas kergitanud tugevalt musta kulla hinda. Investorid kardavad rahutused võivad pidurdada Lähis Idas nafta tootmist. Suure tõenäosusega lõpetab nafta selle kvartali 16 protsendise hinnatõusuga.

Viimase kuuga on hind kallinenud 9,7 protsenti.

Nafta hinda aitas tõsta ka nõrgenenud dollar, mis võttis suuna allapoole pärast täna avaldatud oodatust suuremat eurotsooni inflatsiooni numbrit.

New Yorkis kaubeldav nafta näitas kauplemishinnaga 106,63 dollarit barreli kohta neljapäeva pärastlõunal +2,24 protsendist kasvu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. March 2011, 22:06
Otsi:

Ava täpsem otsing