Tuhamägede hanke vaidlustus jäeti rahuldamata

Koit Brinkmann 31. märts 2011, 16:16

Riigihangete vaidlustuskomisjon jättis rahuldamata keskkonnaministeeriumi korraldatud tuhamägede kattematerjalide hankel mittekvalifitseerunud Hydroseal OÜ vaidlustuse.

Hydroseal taotles enda pakkumuse tagasilükkamise otsuse ning kolmanda isikuna vaidlustusmenetlusse kaasatud VIACON Eesti pakkumuse vastavaks tunnistamise ja edukaks tunnistamise otsuste kehtetuks tunnistamist.
Eelmisel nädalal toimunud vaidlustuskomisjoni istungil rõhutas Hydroseali esindaja, et hanke dokumendid on vastuolus riigihangete seaduse § 33 lg 7 põhimõttega. Selle järgi ei nimetata tehnilistes kirjeldustes teiste hulgas ka tootmisviisi, mis võiks anda mõnedele pakkujatele või toodetele eeliseid teiste ees või nende osaluse välistada.

Keskkonnaministeerium lükkas Hydroseali pakkumuse tagasi, sest neljas punktis ei vastanud see etteantud tehnilistele tingimustele. Näiteks pidi bentoniitmati ülemine geotekstiil olema valmistatud mittekootud, nõelmeetodil, aga Hydroseal pakkus kootud geotekstiili.

Keskkonnaministeeriumi esindaja imestas komisjoni istungil, et vaidlustaja teeb etteheiteid hankedokumentidele, samas on ta juba teinud pakkumuse. Ehk vaidlustuses väljatoodud argumentidega ollakse hiljaks jäädud ja need oleks pidanud esitama kohe hankedokumentide väljavõtmise järel.
Ka vaidlustuskomisjoni üleeile tehtud otsuses märgitakse, et vaidlustuse esemeks ei saa olla hankedokumentide tingimuste õiguspärasus ja seetõttu ei ole komisjonil ka alust selle hindamiseks.

Korra varem oli sama hange juba vaidlustuskomisjonis. Hanke väljakuulutamisel mullu sügisel olid tingimused konkurentide arvates veelgi rohkem ühe ettevõtte toodete poole kaldu. Ette anti nii mattide mõõdud ja kaalud kui ka näiteks savikanga pakendi värvus, mis pidi olema valge. Geovõrgu puhul oli tingimustes ära määratud võrguava suurus, värv ning rulli mõõdud.

Vaidlustuskomisjon käskis siis ministeeriumil viia hankedokumendid riigihangete seadusega kooskõlla, kuna seal oli konkurentsi kahjustavaid nõuded, mis võisid luua eeliseid ühele pakkujale.

Konkurentide arvates saigi hankele kvalifitseeruda vaid Saksamaa ettevõtte NAUE GmbH & Co KG toodang. Seda müüb Rootsi-Eesti ühisfirma VIACON Eesti.
Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi allkirjastas 22. veebruaril käskkirja, millega tunnistati edukaks ainsana hankel kvalifitseerunud VIACON Eesti pakkumus, mille hind koos käibemaksuga on 8,33 miljonit eurot (130 miljonit krooni). See on 1,7 miljonit eurot (26,6 miljonit krooni) kallim kui Hydroseali pakkumine.
Kolmanda pakkuja, Langeproon Inseneriehitus OÜga võrreldes on võitja hind koguni 2,6 miljonit eurot (40,7 miljonit krooni) kõrgem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    31. March 2011, 16:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing