EAS kutsub osalema ärimentorprogrammis

Kadrin Karner 03. aprill 2011, 10:05

21. aprillini ootab EAS taas alles alustanud ettevõtjaid ja juba kogenud ettevõtjaid osalema EASi ärimentorprogrammis.

Järgneb intervjuu EASi mentorprogrammi koordinaatori Priit Liivaga:

Mis on EASi ärimentorprogrammi eesmärk?
Meil on tegelikult neli eesmärki sellel programmiga:
1) Ellujäämismäär - on teada, et pärast esimest eluaastat läheb suur osa ettevõtjaid pankrotti  ning tihti pole siin põhjus rahas vaid lihtsalt napib kogemusi ja teadmisi ettevõtlusest.
2) Ekspordi suurendamine või ettevõtja eksportima suunamine - just seepärast peame ka ekspordikogemusega mentoreid eriti väärtuslikeks. 
3) Tagada ettevõttes pidev ja jätkusuutlik käibe kasv ja jätkusuutlik areng
4) Propageerida mentorprogrammi Eesti ettevõtjate seas.

Keda ootate osalema?
Ärimentorprogrammi ootame alustavat ettevõtjat, kes on oma ettevõtte alustanud mitte rohkem kui kolm aastat tagasi ja kellel on tõsine soov nii ennast kui oma ettevõtet arendada. Programmi kandideerijal peaks olema nägemus, kuhu ta oma ettevõttega tahab jõuda.

Mille poolest erineb EASi ärimentorprogramm Ajujahist?
Ajujaht keskendub rohkem uutele ja innovaatilistele ideedele. Mentorprogrammis tahame ka näha uusi ja innovaatilisi ideid, aga see ei ole põhiline. Kui sul on ette näidata hea nägemus ja korralik ettevõte siis oled teretulnud. Ajujaht on ka veidi lühemaajalisem. Ärimentorprogramm kestab terve aasta ning pakub noorele ettevõtjale võimalust omada mentori näol tuge terve aasta vältel.

Kui palju ühe noore ettevõtja koolitamine maksma läheb?
Iga programmis osaleja (nii metori kui mentii-toim.) koolituse peale kulub 1300 eurot. Aga see on väärt investeering, mis tuleb Eesti riigile palju suurema tuluna läbi ettevõtluse tagasi. (EASi ärimentorprogrammis osalemine on mentorile ja mentiile tasuta-toim.)

Kas EASi ärimentorprogramm võtaks ka sotsiaalse ettevõtlusega tegeleja vastu?
Praegu meil sotsiaalseid ettevõtteid olnud ei ole aga me vaatame case by case (juhtumist lähtuvalt-toim.) ja kui on tuldud hea ideega, oleme nõus kindlasti sel teemal pikemalt rääkima.
 
Kui palju noori ettevõtjaid ühes programmis osaleda saab ja kui palju on kandideerijaid?
Me värbame kaks kord aastas ja keskmiselt on programmis 40 paari ehk 20 mentiid (noort ettevõtjat-toim.) ja 20 mentorit (vähemalt viis aastat edukalt ettevõtlusega tegelenud ettevõtjat-toim.)

Kuidas käib mentori valimine?
Mentoriks ootame kogenud ettevõtjaid, kel on vähemalt viis aastat järjepidevat ettevõtluskogemust, seda kas siis ettevõtte juhi või omanikuna.  Kuigi kogenud ettevõtjaid on Eestis kahtlemata väga palju, siis paraku kõik ei pruugi olla head mentorid. Lisaks ettevõtluskogemusele on äärmiselt tähtsad ka mentorite isiksuseomadused. Mentoril peab olema tugev empaatiavõime, hea kuulamisoskus, tahe ja soov jagada oma kogemusi. Kannatlikkus kindlasti. Mentor ei peaks andma noorele ettevõtjale valmis lahendusi vaid olema rohkem nagu kõlakoda või peegel noorele ettevõtjale. Mentori kohus on olla abiks, aga otsused peab igaüks ise tegema.

 Millise sektori või valdkonna ettevõtted on mentoriks eriti oodatud?
Tootmisettevõtte kogemusega inimesed on väga oodatud. Kindlasti ka ekspordikogemuse ja infotehnoloogia sektori kogemusega ettevõtjad. Samas, kuna alustavad ettevõtjad on programmis väga erinevatest sektoritest, siis ootame  oma soovist on teretulnud teada andma kõik, kes tunnevad, et mentorprogramm võiks olla nende jaoks.

Mentoriks olemine on vabatahtlik ja tasuta töö. Mis peaks motiveerima ettevõtjaid EASi programmis mentoriks hakkama?
Mentoriks olemine haruldane nähtus, võiks isegi öelda, et defitsiit ühiskonnas. Aga üks motivaator võiks olla see, et mentorprogramm on nagu ajutrust. Siit leiavad ettevõtjad endale mõttekaaslaseid, inimesi kes huvituvad ärist ja huvituvad teiste arendamisest.
 
Teine pluss on see, et mentorprogramm annab ka mentorile põneva kogemuse. Pedagoogilise kogemuse. Samuti on võimalus taas kord läbi elada ettevõtte alustamisega tekkivad küsimused. Kui oma ettevõtte puhul on kõik juba paika loksunud siis siin saab näha alustava ettevõtete kiiret arengut.
 
Ühtlasi pakume ka mentoritele mahukat koolitusprogrammi (mentorid teevad koos alustavate ettevõtetega kaasa kõik koolitused-toim.) ning mentori kompetentsi.

Milliseid kuulsad ja tunnustatud ettevõtjad on mentorina läbi käinud?
Eks kõik programmis osalevad mentorid on omas valdkonnas tunnustatud ja tublid ettevõtjad. Laiemale avalikkusele on tänastest programmis osalejatest ehk tuntumad nimed Andres Järving, Peep Aaviksoo, Urmo Vallner.

Tasub teada
Kandideerimine EASi ärimentorprogrammi kestab 21. aprillini 2011.
EASi vajab, et mentor kulutaks vähemalt 8 tundi kuus mentiile.
EAS ootab alati ettevõtlike inimesi, kes annaks endast teada ning kui nad ei saa abikätt anda läbi ärimentorprogrammi siis kindlasti leiab neile tegevust mõnes muus programmis. Näiteks EASi maakondlikes mentorklubides.
Peale mentorprogrammi läbimist saab ettevõtja igal pool ka omal käel mentorina tegutseda.
  

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. April 2011, 17:17
Otsi:

Ava täpsem otsing