Nasdaq OMX läks heitlusse New Yorgi börsi pärast

Sirje Rank 03. aprill 2011, 14:38

Nasdaq OMX Group Inc. ja IntercontinentalExchange Inc tegid reedel pakkumise New Yorgi börsi NYSE ülevõtmiseks, pakkudes ostuhinnaks 11,3 miljardit dollarit, mis trumpab üle Saksa Deutsche Börse AG varasema pakkumise NYSE emafirma ülevõtmiseks.

Kui pakkumine õnnestub, tähendab see, et 219-aastase ajalooga USA kapitalismi kants ei lähe välismaalaste kätte, kirjutas nädalavahetusel Wall Street Journal.

Deutsche Börse jahmatas Ameerika finantsmaailma tänavu veebruaris, kui tegi 10 miljardi dollari suuruse ülevõtupakkumise New Yorgi börsi emafirmale NYSE Euronext. Analüütikud prognoosivad, et ilmselt tuleb Deutsche Börsel nüüd oma pakkumist tõsta.

Kui Nasdaq ja ICE suudavad enda poole võita nii aktsionärid kui konkurentsiametnikud, harutatakse 2007. aastal toimunud NYSE Groupi ja Euronext NV ühinemine ilmselt uuesti lahti. 1971. aastal loodud elektrooniline börs Nasdaq saaks omale New Yorgi börsi ning börsid Amsterdamis, Pariisis ja mujal. 2000. aastal käivitatud elektrooniline ja peamiselt tulevikutehingutele keskendunud börs ICE saaks NYSE Euronextile kuuluva derivatiivide börsi Liffe Londonis, kirjutas WSJ.

Lisaks sellele, et konkureeriv pakkumine tähendaks aktsionäridele rohkem raha, edestab see Deutsche Börse pakkumist veel ka selle poolest, et NYSE ja Nasdaqi ühendamine aitaks aeglustada trendi, kus üha enam firmasid teeb oma börsidebüüdi väljaspool USAd, ütles ICE tegevjuht Jeffrey Sprecher.

Kuna tehing liidaks kokku USA kaks suurimat börside operaatorit ning annaks ühendfirmale ettevõtete noteerimisel peaaegu monopoolse positsiooni, võivad USA konkurentsiametnikud tehingule mitmeid tingimusi seada.

Mitmed kauplejad ja ettevõtted on aga mures, et NYSE ja Nasdaqi liitmine võib tuua kõrgemad kauplemiskulud ja noteerimistasud.

Deutsche Börse pakkumine jätaks 60% ühisfirmast Deutsche Börse aktsionäridele ja 40% NYSE Euronexti aktsionäridele. Firma alluks Hollandi seadustele, peakorterid asuksid New Yorgis ja Frankfurdis ning seda juhiks NYSE Euronexti juht Duncan Niederauer.

Reedene konkureeriv pakkumine on julge katse ära kasutada Deutsche Börse pakkumise n.ö nõrgad kohad. Kokkuhoid oleks suurem ning Nasdaq OMX Group Inci juht Robert Greifeld lubab alles jätta ka NYSE ajaloolise peakontori Wall ja Broad Streetil. Samuti lubatakse uue firma nimes säilitada viide New Yorgile.

Reedel välja hõigatud pakkumises, mis sisaldab nii sularaha kui aktsiaid, panustaks Nasdaq ca 4,98 miljardit dollarit ning ICE 6,3 miljardit dollareit. Nasdaq võtaks üle ka NYSE Euronexti 2 miljardi dollari suuruse võlakoorma.


 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. April 2011, 14:38
Otsi:

Ava täpsem otsing