Lotopiletile lootmise asemel investeeri

Romet Kreek 06. aprill 2011, 00:00

Need, kes kõike viimasel hetkel ühele kaardile panna ei soovi, peaksid hakkama juba varakult pensionieaks raha koguma. Mida varem, seda kauem aega saab raha teie heaks tänu liitintressiefektile tööd teha.

Sage on suhtumine, et aega pensionipõlveni on veel palju, mis selle peale ikka mõelda. Iga venitatud kümme aastat tähendab seda, et säästa ja investeerida tuleb palju rohkem, et jõuda eesmärgini. Võtame näiteks eesmärgiks 100 000 eurot. Eeldame, et pikaajaliselt suudetakse hajutatud portfellis, kus on üle maailma aktsiaid, võlakirju (või nendesse investeerivaid fonde) ja raha, inflatsioonijärgselt kasvatada varasid keskmiselt 7 protsenti aastas.

Et investeerida, selleks tuleb kõigepealt säästa. Mõnel on see lihtsam, mõnel ülikeeruline. Et säästa, tuleb saada aru, millele raha kulutate. Kui kulud üle vaadata, siis ehk leiab mõne kuluartikli, kus on võimalik kokku hoida.

"Püüdke luua arusaam, milline on teie praegune seis, kuhu te tahate jõuda ja mida olete valmis tegema, et sinna jõuda," ütles MarketWatchile The Planning Centeri finantsnõustaja Eric Kies. See tundub lihtsam, kui tegelikult on. Väga lihtne on olukorra muutudes visata eesmärgid kõrvale, kuid hiljem on samale rajale palju raskem tagasi pöörduda.

25aastane. Nagu öeldud - mida nooremalt alustada, seda vähem tuleb regulaarselt säästa. Oletame, et alustatakse 1000 euroga. Investeerides lisaks iga kuu 32 eurot 7protsendise tootlusega, koguneks matemaatiliselt 100 000 eurot. 40 aastat pensionini on pikk aeg. Võib tunduda, et kustkohast võetakse raha kaugeks pensionipõlveks. Tarvis on tasuda arveid, maksta õppelaenu, reisida. Mõnedki jõuavad endale juba laenuga eluaseme soetada. Karjäär on alles algusjärgus.

35aastane. Kümme aastat hiljem on ootamine muutunud üksjagu kallimaks. 32 euro asemel, mida oli vaja 25aastaselt iga kuu investeerida, on nüüd juba vaja 77,50 eurot. Selleks ajaks võib olla loodud pere ja peres kasvada juba lapsed. "Lapsed võivad olla ülihea motivaator, et tekiks hea finantskäitumine," ütles CFB Boardi varanõustaja Elanor Blayney.

45aastane. Selles vanuses võib juba olla eluase pangalt välja ostetud ning lapsed võivad pidada edasiõppimise plaane. Karjääriga peaks juba olema kuhugi jõutud ja sissetulek peaks olema korralik. Kui nüüd alustada pensionipõlveks raha kogumist, tuleks lisaks algsele 1000 eurole investeerida kuus juba 185 eurot.

55aastane. Nüüd pensioniks säästma hakates on tarvis juba väikest imet. Iga kuu tuleb investeerida 570 eurot. Paljudel võib olla kena kodu ja uhke auto, kuid rahaasjadega on lugu kiduram. Nüüd peaks olema käes tõehetk, kuna pensionini on aega vaid kümme aastat. Neil, kelle valik ei ole töötamine pensionieas, hakkab kiire. Tarvis on kärpida kulusid, säästa, kus vähegi saab, ja võimalik, et töötada kauem.

"Kui klient on 50ndates ja kõvasti eesmärgist maas, hakkame keskenduma kulude kärpimisele, makstes tagasi või restruktureerides laene või vähendades kodukulusid," ütles Cornerstone Wealth Advisorsi investeerimisjuht Jonathan Guyton. Kui on võimalik vähendada kulusid 100 eurot kuus, on see tulusam kui säästa täiendavad 10 000 eurot. Kärpides kulusid 1200 eurot aastas, võrdub see umbes 17 500 euroga varades, mis toodavad 7 protsenti aastas.

Loomulikult on raske saavutada sellist stabiilset tootlust, lisaks tuleb arvestada investeerimise kuludega. Me ei saa kontrollida inflatsiooni, ainult enda kulutusi. Kui inflatsioon kasvab ja tootlus on väiksem, siis on keerulisem.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:50
Otsi:

Ava täpsem otsing