Kuld taas ajaloo kõrgeimal tasemel

Raivo Sormunen 07. aprill 2011, 00:00

Kulla hind on kahel viimasel päeval jõudnud taas uue tipptasemeni. Hinda on üles kruvinud nii euro vastu odavnev dollar, Euroopa võlakirjakriis kui ka halvenevad inflatsiooni väljavaated. Särava metalli hind liikus eile pärastlõunal 1461 dollarini, lüües paari nädala taguse 1449dollarilise tipptaseme.

Otsitakse turvalisust. "Investorite sümptomiteks on jätkuvalt liikumine turvalisuse poole," kirjutas oma klientidele saadetud uudiskirjas Barclays Capitali analüütik Shiyang Wang, märkides, et nii kulla kui ka hõbeda tõusutrajektoori aitavad sepistada jätkuvad mured nafta hinna tõusu, geopoliitiliste sündmuste ja Euroopa võlakirjakriisi pärast.

Ehkki raha sissevool kullafondidesse on suurenenud, on füüsilise kulla ostupool nõrk. Siiski prognoositakse, et kuna kuld juba 1450 dollarist läbi murdis, võib ta lähipäevadel tõusu jätkata.

Eurodes on kullal veel rekordini minna. "Arvan, et kulla ja hõbeda tõus võib jätkuda veel kuus kuud, kuid ma ei imesta, kui me näeme metallide hindade lühiajalist langust, kuna väga suure osa hinnatõusust on põhjustanud dollari vastu tugevnenud euro," märkis uudisteagentuurile Reuters Standard Banki analüütik Walter de Wet.

Eile liikus euro 1,431 dollaril ehk viimase viieteistkümne kuu tugevaimal tasemel. Eurot vedas üles tänane Euroopa Keskpanga koosolek, kus väga suure tõenäosusega tõstetakse esimest korda pärast 2008. aasta suve baasintressimäära.

Kuna euro on dollari vastu sel aastal korralikult tugevnenud, pole kulla hind eurodes siiski veel uute rekorditeni jõudnud. Kui jaanuari alguses maksis kullaunts 1070 eurot, siis praegu saab särava metalli untsi kätte umbes 1020 euroga.

Viimase 31 aasta tipptasemel liikus ka hõbe, mille hind jõudis juba 39,7 dollarini untsist. Erinevalt kullast maksab hõbe ka eurotsooni inimestele rekordiliselt palju (27,8 eurot untsist). Kui kulla hinna tõusu jätkumisse veel usutakse, siis hõbeda hind tundub olevat juba mullistunud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing