Anu Jõgi • 7. aprill 2011 kell 7:20

Eesti Pank peab hinnatõusu prognoosi kohendama

2011. aasta inflatsioon kujuneb maailmaturu toormehindade tõusu tõttu kõrgemaks kui Eesti Panga viimases prognoosis eeldatud 3,5 protsenti, teatab pank tänases tarbijahindade tõusu kommentaaris.

Eesti Pank avaldab uue prognoosi juunis.

Eesti Panga ökonomisti Martin Lindpere sõnul jätkus hinnatõus märtsis Eestis eelkõige mootorikütuse ning mittealkohoolsete jookide kallinemise ja tubakaaktsiisi tõstmise järelmõju toel.

Statistikaameti tarbijahinnaindeksi järgi kasvas tarbija ostukorvi maksumus märtsis 0,8 protsenti, olles aastatagusest 5,2 protsenti kallim.

„Euroala aastane inflatsioon kasvas Eurostati esialgse hinnangu kohaselt märtsis 2,6 protsendini, kusjuures enim on viimastel kuudel tõusnud toiduainete hinnad. Euroala keskpankade eesmärk on hoida inflatsioon keskmises plaanis alla 2 protsendi, kuid selle lähedal,“ edastab Eesti Pank.

Pärast eurole üleminekut on ettevõtted Lindpere hinnangul jätkanud hindade kohandamist, muutes neid turustamise seisukohalt atraktiivsemaks. „Tarbijakaitseameti andmetel esines jaanuaris üheksaga lõppevaid hindu pisut enam kui kümnendikul juhtudest, kuid märtsis oli see näitaja tõusnud juba üle viiendiku. Konkurentsisurve eeldusel ei peaks selline hindade sättimine aga kaasa tooma hinnataseme tõusu,“ lisas ta.

Hetkel kuum