Alyona Stadnik • 7. aprill 2011 kell 10:28

Nordea mures kesiste investeeringute pärast

Nordea ökonomist Tõnu Palm märkis täna värsket Nordea prognoosi tutvustades, pank näeb ühe majanduse riski tagasihoidlikes investeeringutes.

Üliselt pidas pank Eestis olukorda positiivseks, majanduse kasv jätkub.

Eesti majanduse ühe riskina nimetas Palm investeeringute tagasihoidlikkust. „Eestis on viimase kolme aasta jooksul investeeringud kahanenud. Tippajal aastal 2008 oli see tase aga liiga kõrge, 30% SKPst,“ rääkis Palm.Palmi sõnul on oluline jälgida, kuhu nüüd neid investeeringuid suunatakse. „Oluline on investeerida masinatesse ja seametesse,“ täpsustas Palm.

Palmi sõnul hakkab euroala riikide majanduskasv lahknema rohkem kui varem. "Pinged võlakirja turul jätkuvad, kuid ei murenda euroala finantsstabiilsust,“ lausus Palm.

Jaapani ja Lähis-Ida sündmused mõjutavad meeleolu. Palmi sõnul ei ole Jaapani maavärina mõju väga suur. „Hinnanguliselt 6-7% Jaapani piirkonnast sai kahju, see kriis on Jaapani jaoks pigem inimtragöödia. Maailmale on mõju tagasihoidlik,“ sõnas Palm.

Suurim mõju on Jaapani tragöödial energiahindadele. „Siin mõjub see, et tuumaenergia ohutuse ümber on kerkinud diskussioon ning tootmise osaline vähendamine on energiahindu survestanud ,“ rääkis Palm. Näiteks tõi ta Saksamaal suletud seitse reaktorit.

Kütusehinnad on kasvu jätkunud. Pinged Põhja-Aafrikas ja Lähis-Ida kütusehindade kasvu mõjutanud. „Kõige olulisem on nafta hindade juures see, et on lisandunud riskid seoses Nigeeria deltaga. Varem teatas OPEC, et asendab Liibüa äralangenud tootmisvõimsuse,“ rääkis Palm.

Eesti inflatsioon euroalast kiirem. „Meie murelaps on inflatsioon, sest inflatsioonilõhe Eesti ja euroala vahel on kasvanud suuremaks kui 3%,“ kommenteeris Palm. Probleemi põhjustavad energia ja toidu hinnad. „Positiivne on, et see ei vii majandust tasakaalust välja, sest palgad samal ajal ei tõuse, aga selle tagajärg võib olla tarbimise kahanemine,“ rääkis Palm.

 

Hetkel kuum