Föderaalvalitsust ähvardav sundpuhkus paneb USA kaitsetööstuse löögi alla

Raivo Sormunen 08. aprill 2011, 11:48

Kui USA Kongress ei suuda täna öösel kokku leppida föderaalvalitsuse rahastamises, võib peatuda 800 000 ametniku töö ja see võib hakata rõhuma USA kaitsetööstuse aktsiaid.

Kongressi vabariiklased ja demokraadid ei suuda kokku leppida, millistes valdkondades tuleks kärpida enam kui 2 miljonile töötajatele palka maksvat föderaalvalitsust. Lisaks on küsimuse all veel ka kärpesummade suurus. Kui vabariiklased soovivad vähendada septembrini föderaalvalitsuse rahastamist 60 miljardi võrra, siis demokraadid 33 miljardi dollari võrra.

Investorplace.com-i andmeil võib tööseisakust kõige enam kahju saada kaitsetööstus. Nii näiteks andis föderaalvalitsus 2010. aastal kümnele suuremale USA kaitsetööstusest lepinguid võitnud firmale tulu 65,5 miljardit dollarit. Suuremad valitsuse lepingupartnerid olid Lockheed Martin, Northrop Grumman, Boeing ja Raytheon. See tähendab, et kas või mõnepäevane töö seiskumine mõjutab tõenäoliselt sektori esindajate teise kvartali käivet.

SentimenTrader.com-i analüüsi kohaselt ei tohiks valitsuse tööpaus aktsiaturule tervikuna aga suurt mõju avaldada.

Näiteks on alates 1976. aastast olnud valitsuse töö ajutiselt peatatud tervelt 17 korral. Kui esimestel päevadel ja nädalatel on aktsiahinnad S&P 500 indeksi alusel keskmiselt veidi alla protsendi langenud, siis kuu pärast valitsuse töö ajutist seiskumist on indeks olnud juba tavaliselt plusspoolel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. April 2011, 11:48
Otsi:

Ava täpsem otsing