Hiina kaubandus kvartaalses defitsiidis pärast 2004. aastat

Fredy-Edwin Esse, California 11. aprill 2011, 10:30

Hiina kvartaalne kaubandusbilanss jäi 2011. aasta kolme esimese kuuga miinusesse. Viimati juhtus selline asi 2004. aastal, tekitades spekulatsiooni, et riigi kaubandusbilansi aastast prognoosi tuleb oluliselt kärpida.

Kaubanduse viisid esimesed kvartalis defitsiiti impordi järsk tõus ning riiki imporditud toorainete hinna kallinemine. Paljude ökonomistide hinnangul pöördub Hiina kaubandus aasta peale tagasi ülejäägile, kuid senist 170 miljardi dollarilist prognoosi tuleb tõenäoliselt kärpida.

"Hiina kaubanduse tingimused on tõusva nafta hinna tõttu halvenemas, mistõttu võib Hiina positiivne kaubandusbilanss kahaneda oodatust kiiremini," ütles Bank of America Merrill Lynchi Hiina ökonomist Ting Lu MarketWatchile.

Eile avaldatud numbritest selgus, et Hiina kaubandus jäi märtsikuus väiksesse 140 miljoni dollarilisse ülejääki, võrreldes veebruarikuise 7,3 miljardi dollarilise defitsiidiga.

Märtsi kerge ülejääk aitas esimese kvartali defitsiiti vähendada 1,02 miljardi dollarini, mis on Hiinale esimene kvartaalne defitsiit pärast 2004. aastat.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. April 2011, 10:30
Otsi:

Ava täpsem otsing