Katariina Krjutškova • 11. aprill 2011 kell 8:57

Metallitootja: pigem peaks tagatist maksma kauplejad

Metallikaubandusega tegelevate ettevõtetel on suurem oht maksudest kõrvale hiilida kui metallitootjatel, lausus AQ Lasertool OÜ Eesti üksuse juht Ragnar Koppel.

Jurist Helmut Pikmets kirjutas advokaadibüroo Varul maksuõiguse infokirjas, et ajakirjanduses on korduvalt kajastatud maksuhalduri andmeid, mille järgi esineb käibemaksupettusi teiste valdkondade seas metallitoodete valmistajate seas.

Koppel aga sõnas, et pigem on oht metalliga kauplejatel maksupettuse teed minna. Kui ettevõte saab hea sisseostuhinnaga metalli kätte, võib laari kohale jõudmisel olla metallihind maailma turul tõusnud ja hind pole enam konkurentsivõimeline. Sel juhul võib tunduda ettevõttel targem hakata müüma teise ettevõtte alt, et pääseda nõuetest hankijate ees, selgitas Koppel.

Teisalt rääkis Koppel, et tagatisnõue võib aidata spekulatiivseid ettevõtlusalgatusi vähendada, kuid ta ei taha hakkaks tonti tühja koha pealt nägema. „Mis puudutab teenuseid või kaupu, siis meie puhul pole lõviosa sellest üldse eestimaine. Seega pole ma tagatisseadusele mõeldud,“ lisas Koppel.

Koppel vastas Äripäeva päevaküsimusele – kas ka lisaks kütusemüüjatele peaks kehtestama tagatisenõude teistele ettevõtetele. 

Hetkel kuum