Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Disain teenib tootearenduse eesmärki

    Tööstusettevõtete huvi disaineri palkamise ja oma toodete senisest ulatuslikuma disainimise vastu ehk küll suureneb, paraku tunnistas Eesti Disainerite Liidu esimees Ilona Gurjanova, et reaalsete viljakate suheteni, kus rakendatakse erinevaid disainivaldkonnast punguvaid võimalusi, jõutakse harva.
    Eesti Kunstiakadeemia tootedisaini osakonna juhtaja professor Martin Pärn on aga seisukohal, et ka meil leidub siiski ettevõtteid, kes on disaini pikaajaliselt ja teadlikult kasutanud ning sidunud selle nii oma identiteedi kui ka tooteloome kultuuriga.
    Üks tõukejõud sel alal on ilmselt tugev konkurents, näiteks paari Aquator ja Balteco vahel. Valdkondade kaupa võttes on disaini kasutamisele lähemal ettevõtted, kes pakuvad tarbe- ja sisustuskaupu, kuid avastamisvaru on ka nii elektroonika- kui ka masinatööstuses.
    Disain kui osa tootearendusest. ASi Balteco peadirektori Lars Sumbergi sõnul on nii hästi kui ka halvasti disainitud toote valmistamisel tootmise otsekulud samasugused.
    "Kõik hästi müüv ja tarbija silmis väärtuslik nn tavakraam on kindlasti ka kellegi disainitud," ütles ta. "Kestvustoodete müügiedu aluseks on hea funktsionaalsus ja disain."
    Ta lisab, et toote hind on oluline ja peaks jääma üldistesse hinnapiiridesse, kuigi tegelikult on hind kestvustoodetel alati teisejärguline - räägitakse ju ikka pigem heast hinna-kvaliteedi suhtest ja eksklusiivsusest kui lihtsalt hinnast.
    Sumberg kinnitas, et Balteco panustab tootedisaini teadlikult. "Kasutame disainijuhtimise printsiipi ning uute vannide väljatöötamisel teeme koostööd Eesti tippdisaineritega," selgitas ta. "Lisaks vanni väliskuju disainimisele töötame välja tehnilisi lahendusi ja kujundame kõiki detaile."
    Sumbergi sõnul on sellises mahus tehniliste- ja disainilahenduste loomine ressursimahukas, kuid tänu sellele eristub Balteco Euroopa konkurentidest. "Konkurentsieelise annab innovaatilisuse kõrgem tase - töötame välja ka vannide juhtimissüsteemid ja elektroonika," ütles ta. "Eksportimisel on oluline massaaživannide disain, funktsionaalsus ning töökindlus."
    Sumberg on veendunud, et hästi disainitud ja edukalt müüvate toodete puhul pole disaini rõhutav siltide kleepimine a la "disaintoode" tegelikult üldse vajalik ega ka levinud.
    "Sellist viisi grupeerimine on kentsakas," arutles ta. "Kas siis teised tooted polegi disainitud? Ostuotsuseid selliste väljendite kasutamine olulisel määral ei mõjuta, sest ostja vaatab ja analüüsib toodet laiemalt kui see, mida talle ette söödetakse."
    Sumberg räägib, et uudse disainilahenduse kaitsmine euroliidus on võimalik disainilahenduse registreerimise kaudu, otsese kopeerimise vastu aitab see kindlasti.
    "Hiinas kopeeritakse Euroopa tooteid massiliselt. Toodetele, millel on juba Euroopas disainikaitse, kehtestatakse ka ELi sisseveo keelde," märkis ta. "Näiteks viimasel sanitaartehnika messil Frankfurtis konfiskeeriti Hiina tootjate stendidest pidevalt koopiatooteid."
    "Saame seda võtta seda kui komplimenti hästi tehtud disainitöö eest," ütles ta. "Tavaliselt pole koopia nii hea, et konkureerida originaaliga."
    Ta lisas, et kui jätta kõrvale otsene kopeerimine, siis on erinevates toodetes väga tihti tuntavaid sarnasusi, ideid n-ö laenatakse iga päev. "Keegi ei tee disaini ju üksikul saarel," märkis Sumberg. "Tahes tahtmata kohandatakse ja muudetakse juba varem nähtut, seda nii teadlikult kui alateadlikult."
    Ostja ei kipu disainitoodet eelistama. ASi Jalax tegevjuht Laur Lubja leiab, et kui tegu on disainitud tootega, saab selle eest ka märksa kõrgemat hinda küsida. "Meiegi tootsime varem oma kaubamärgi all disainmööblit, praegugi pakume tootmiseks vajalikku nõustamist ehk siis tootmistehnoloogilisi lahendusi, mida ju võiks võrrelda tavatoote disainiga," selgitas Lubja. "Kliendid on nõus nutikamate ja paremate lahenduste eest rohkem tasuma."
    Ta lisas, et kindlasti püütakse ka tootmistehnoloogilisi lahendusi näpata, et neid siis kuskil madalate tootmiskuludega maades juba masstootmises ellu rakendada.
    Mööblidisainer ja OÜ Explorandes omanik Janno Roodi leiab, et Eesti mõistes ei maksa disain midagi. "Oma kogemusest ütlen, et disain maksab ainult siis, kui sellel on maineka disaineri nimi," leiab ta. "Eestis antakse disain n-ö kauba peale - näiteks kui ma kellelegi köögimööbli disainin, siis ma ei saa selle eest lisaraha küsida, vaid olen rõõmus, kui ta selle mööbli minu käest tellib."
    Roodi räägib, et puidust kraanikausside ja päikeseprillide eest ei küsi ta kõrget hinda mitte disaini pärast, vaid sellepärast, et see on käsitöö.
    "Disaini eest saaks ma raha küsida alles siis, kui mu nimi oleks sama tuntud kui Alvar Aalto," toob ta näite.
    Roodi on puutunud kokku ka disaini vargusega. "Nimelt on mingi Hiina firma kopeerinud sõnasõnalt mu kodulehe sisu ja lisaks sellele on nad valmistanud ka praktiliselt samasuguse välimusega valamu," pahandas ta.
    Disaini roll meie tööstusettevõtete innovatsiooniprotsessis pole veel väga märkimisväärne. Mõisteid disain ja innovatsioon käsitletakse ikka veel lahusolevatena.
    Uudne on veel ettevõtjatele teadmine, et disain ei pea alati toode olema, disain on ka teenus. Skype'i peetakse meil valdavalt IT-alaseks saavutuseks. Välismaa kolleegid nimetavad seda teenuse disainiks, innovatsioon on see igal juhul.
    EASi tehtud disainiaudit paistab firmade seas populaarne olevat, samas ei kujuta ette, mis nõu suudab audiitor anda toote disainiga vaevlevale ettevõttele, kui audiitorite seas ei ole disainispetsialiste. Meie riigis, kus puidu- ja tekstiilisektorist tuleb kõige suurem lisaväärtus, on kõige valutum innoveerida tootega ehk alustada strateegilist koostööd professionaalse disaineriga.
    Aladel, kus konkurents on tugev (mood, mööbel, vannide tootmine, autotööstus, mobiilid jne), on justkui endastmõistetav, et disainer on tootearendusprotsessi lahutamatu osa, aga imestatakse, et arvuti sisse projekteeritavate osadega tegelevas Intelis töötab ligi 30 disainerit. Mida seal siis disainida on? Aga on, sealsed disainerid on saanud lähteülesande disainida seade, mida abivajavad vanureid hooldavad inimesed saavad kasutada vanuri juurde sõitmata. Seade näitab, kas abivajajaga on kõik korras.
    Vannide disainimisel pöörab Balteco olulist tähelepanu ka maailmas kiiresti arenevatele uutele tehnoloogiatele ja uudsetele materjalidele.
    Praeguses väga kiiresti muutuvas majanduskeskkonnas on oluline olla samm ees oma konkurentidest. Meie Xonyx-seeria kivivannid on hea näide uudse materjali väga edukast kasutuselevõtmisest - oleme juba praegu uue Xonyx kivivannide tooteseeriaga edu saavutanud ja seda just eksporditurgudel.
    Olulise eelise tavapäraste akrüülvannide ees annavad lisaks suuremale vormivabadusele ka uue materjali omadused - kõrgem pinna tugevus, kulumiskindlus, jäikus ja massiivsus.
    Standardis tegeleme järjekindlalt tootearendusega ja disaineri olemasolul ettevõttes on kahtlemata suur väärtus.
    Disaineri majasisene tegutsemine võimaldab kõige paremini ära kasutada ettevõtte tootmis- ja turustusvõimalusi uute toodete loomisel ning juurutamisel. Koostöös disaineriga pannakse paika uue toote kontseptsioon. Kuna tootearendusprotsessis osalevad ettevõtte eri osapooled, siis on disaineril paratamatult tähtis roll hoidmaks silma peal, et seda kontseptsiooni järgitakse kõikides etappides.
    Näiteks 1980ndatel oli Standard teaduslik mööblitootmiskoondis, kus suur grupp disainereid tegeles mööbli arengusuundade uurimise, uue mööbli disainimise ja konstrueerimisega kogu Eesti mööblitööstuse tarbeks.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.