Juhtkiri: Eesti ettevõtja on tervem ja tugevam kui mullu

Anne Oja 13. aprill 2011, 07:05

E ile avaldas audiitorfirma KPMG oma igakevadise küsitluse Majanduse Pulss 2011 tulemused. Et küsitlusele vastas 204 kohalikku ettevõtlusliidrit (neist 49% juhid ja 19% omanikud), võib tulemusi üldiselt üsna usaldusväärseteks pidada.

Aasta tagasi näitas seesama uuring, et Eesti ettevõtjad olid pigem alahoidlikud, kuigi ootasid majanduskasvu kerget taastumist, siis tänavu kumab sellest läbi ilmselge optimism. Uuringu läbi lugenud, saab Äripäeval kindlalt tõdeda, et Eesti ettevõtjad terved.

Eesti ettevõtjad on Äripäeva arvates kõvasti paremas konditsioonis kui mullu. Nad lausa pakatavad tervisest ja optimismist. Millest muust kõnelevad küsitluse tulemusel selginud kuivad faktid: et 50% ettevõtjaist arvab, et me tänavune majanduskasv tuleb 4-6%, et 62% arvates on Eesti välisinvestoritele sama atraktiivne kui ülejäänud Kesk-ja Ida-Euroopa riigid, et 56% arvates suurendavad välisinvestorid oma Eesti investeeringuid lähima aasta jooksul. Kõnekas on ka fakt, et tervelt 43% ettevõtjaist peab tänavu võimalikuks palgatõusu (mullu oli see protsent vaid 9).

Küsitlus tõi ka üllatusi. Suure üllatusena selgub, et tervelt 87% ettevõtjaist arvab, et riigi maksupoliitika juures on olulisim stabiilsus ja ennustatavus, käibe- ja tulumaksumäära alandamist peab tähtsaks vaid 3-4% ettevõtjaist. Ning, et riigilt ootavad ettevõtjad enim bürokraatia ja halduskoormuse vähendamist (33% küsitletuist). Ühesõnaga, parim, mida riik saab teha, on luua majanduskeskkond kus valitseb vähene bürokraatia ja püsiv maksukliima. See seletab ka Reformierakonna veenvat valimisvõitu – ettevõtjadki ootavad maksurahu ja stabiilsust. Nojah, eks ettevõtjad tea ilmselt ka paremini, et ega ühel õhukesel riigil ju kusagilt mujalt raha võtta polegi kui maksudest. Samuti saavad ettevõtjad pragmaatikutena aru, et ega toetused pikas perspektiivis ettevõtlusele kasuks tule, nood ju pigem moonutavad turgu.

Mõneti üllatuslikult selgus ka, et ettevõtjad ei ole pankadega kuigi rahul. Nii arvab iga viies küsitletuist, et Eestis tegutsevad pangad on järeleandmatud ja soovivad äriklientide tegevust kontrollida. Iga teine arvab, et pangad on küll liiga ettevaatlikud üksikasjades, kuid üldiselt siiski koostööaltid. Reserveeritud suhtumine pankadesse on põhjendatud ilmselt tõigast, et tervelt 64% ettevõtjate arvates põhjustas Eestis majanduskriisi pankade järelemõtlematu tava anda laene ilma rangelt riske hindamata.

Äripäeva arvates on selles uuringus sees rõõmusõnum ka meile kui reklaami- ja turunduskanalile (muidugi ka reklaamifirmadele, turundusagentuuridele, suhtekorraldajatele) – turundust peetakse senisest tähtsamaks. See aga peaks tähendama vaid üht – turunduseelarved hakkavad kasvama.

Kokkuvõtteks. Andku armsad arstid meile nüüd andeks, kui me terminites eksima peaksime, kuid meie meelest on Eesti ettevõtjad vaimselt ja füüsiliselt terved, optimistlikud ja realistlikud, nad ei kannata ei ärevus- ega meeleoluhäirete all, nad ei näe nägemusi ega koge luupainajaid. Samas muidugi, kas saabki üks uuring kõikeselgitav olla? Nii selgus eile Delfist, et ajakirja Anne&Stiil uuringu kohaselt arvab tervelt 73% Eesti naistest, et ideaalkaalus oleksid nad õnnelikumad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. April 2011, 17:03
Otsi:

Ava täpsem otsing