IMF: Euroopa pangad risk stabiilsusele

Sirje Rank 14. aprill 2011, 15:25

Värskes ülevaates „Global Financial Stability Report“ nendib Rahvusvaheline Valuutafond (IMF), et arenenud riikidest on eriti Euroopas veel omajagu nõrku panku, mis võivad kõigutada  globaalse rahandussüsteemi stabiilsust.

„Jätkuvalt ohustavad stabiilsust tõsised riskid, mis võivad kraavi lükata majanduse toibumise,“ märgib raport.

Pangad on küll eelmise raporti ilmumisest mullu oktoobris oma kapitali kvaliteeti ja kvantiteeti parandada püüdnud, kuid edu on ebaühtlane. „Euroopa pangad jäävad USAst üldjuhul maha,“ tõdeb IMF.

Muuhulgas pole Euroopa pankadel õnnestunud rahastamist viia stabiilsemale alusele – ikka sõltutakse väga suures osas turust ning pangad, millel on turult raha hankimisega raskusi, omakorda Euroopa Keskpanga laenurahast. Viimaste seas on pea kõik Kreeka, Iirimaa ja Portugali pangad ning rida väiksemaid Hispaania panku ning mõned Saksamaa regionaalsed pangad.

Lähimal kahel aastal tuleb Saksa pankadel refinantseerida 40% ja Iiri pankadel 50% laenudest. Maailmas tervikuna tuleb pankadel lähima kahe aasta jooksul refinantseerida laene 3,6 triljoni dollari ulatuses. Et samal ajal refinantseerivad oma laene ka valitsused, on piiratud ressursile tugev konkurents, märgib IMF.

Suur ebakindlus valitseb ka pankade varade väärtuse osas – eriti mis puudutab euroala perifeeria võlakirju ning kinnisvaralaene sellistes riikides nagu Iirimaa, Hispaania ja, Suurbritannia. Paljude pankade kapitalipuhver on jätkuvalt liiga õhuke.

„Ligi neli aastat peale finantskriisi puhkemist ei ole usaldus finantssüsteemi stabiilsuse osas veel täies mahus taastunud,“ märgib raport. „Nõrgimad pangad tuleks restruktureerida või nende tegevus lõpetada ning ülejäänud piisavalt kapitaliseerida,“ soovitab IMF.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. April 2011, 15:25
Otsi:

Ava täpsem otsing